© SM Entertainment

BoAn USA-debyytti


kirjoittaja: KoME-tiimi - kääntäjä: Domie & Anu

Jo BoAn Korean-debyytistä asti on toivottu, että hän jonakin päivänä ryhtyisi kansainväliseksi artistiksi astuen länsimaisillekin musiikkimarkkinoille. Japanin-valloituksen jälkeen hän on viimein valmis yritykseen.

BoAn Amerikan-debyytti julkistettiin kuukausien spekulaation jälkeen syyskuussa 2008. Samalla ilmoitettiin, että hänen ensimmäinen länsimainen singlensä tulisi ilmestymään lokakuussa kantaen nimeä Eat You Up. Kyseenomaisen kappaleen tuotantotiimiin lukeutui kaksikko Bloodshy & Avant, jonka osapuolet olivat aikaisemmin työskennelleet isojen nimien kuten Britney Spearsin, Madonnan ja Jennifer Lopezin kanssa. Tulos oli tarttuva, nopeatempoinen tanssikappale, joka nousi Billboardilla 12. sijalle ja Hot Dance Club Play -listalla komeasti ykköseksi.

Musiikkivideon aiheena oli osallistuminen tanssikoe-esiintymiseen, jonka ansiosta BoA sai mahdollisuuden esitellä tanssitaitojaan. Lahjat ovat kovan harjoittelun tulosta ja tähti onkin tehnyt yhteistyötä Kenny Wormlandin kanssa, joka lukeutuu Amerikan kuuluisimpien tanssijoiden joukkoon. Wormland on aikaisemmin esiintynyt esimerkiksi Nelly Furtadon musiikkivideolla ja ollut osa Justin Timberlaken konserttikiertuetta, jonka lisäksi hän on koreografioinut DBSK:n MIROTICin. Musiikkialan menestysnimien vankka kokemus toi oman tärkeän lisänsä myös BoAlle, joka Korean ja Japanin menestyksestään huolimatta on vasta 22-vuotias.

Suuren taustatyön jälkeen BoA keskittyi mainostamaan USA:n-debyyttiään mahdollisimman laajasti: yksi ensimmäisistä esiintymisistä oli Tokiossa kuvattu YouTube Live, jossa hän esitti Eat You Upin ensimmäistä kertaa yleisön edessä. Tämän jälkeen hänet nähtiin sekä MTV:n studiolla Times Squarella että KIIS:n Jingle Ballissa, joista jälkimmäinen keikka paljasti uutuuskappaleen nimeltä Look Who’s Talking.

Kokopitkän albumin valmistelut ovat juuri nyt täydessä vauhdissa, sillä albumin on suunniteltu saapuvan kauppoihin 17. maaliskuuta. Tätä ennen fanit saivat vielä yhden maistiaisen tulevasta I did it for love -kappaleen ilmestyessä nettiin 17. helmikuuta BoAn virallisten MySpace-, Facebook- ja Imeem-profiilien kautta. Elektronisesta musiikista vaikutteita ottaneessa laulussa esiintyy myös Sean Garrett, mies Beyoncen ja Fergien hittikappaleiden takaa. Videon puolestaan ohjasi Joseph Kahn, jonka aiempiin teoksiin lukeutuu esimerkiksi Britney Spearsin Womanizer, Eminemin Without Me ja Musen Knights Of Cydonia.
Muita mainitsemisen arvoisia nimiä BoAn debyytin takana ovat Brian Kennedy ja Henrik Jonback. Hienon tuotantotiimin kera BoAn debyytti länsimaiden markkinoilla tuntuu jo varsin lupaavalta!

—–

KoMElla oli mahdollisuus haastatella BoAa kuukausi ennen tämän virallista debyyttiä. Käytimme tilaisuuden kysyen hänen ajatuksistaan ja tuntemuksistaan Amerikkaa ja debyyttiä kohtaan.

Kiitos ajastasi! Kuinka promootiotyösi Amerikoissa on sujunut?

BoA: Todella hauskasti! Albumiani ei ole vielä julkaistu, joten en ole virallisesti aloittanut mainostustakaan. Tähän mennessä olen esittänyt ensimmäistä singleäni Eat You Upia erinäisillä klubeilla, sekä antanut haastatteluja monille eri lehdille ja verkkomedioille. Odotan mainostuksen alkamista suurella innolla.

Debyyttisi ensiaskeliin kuului YouTuben kautta esitetty konsertti. Kuinka se mielestäsi meni? Miltä tuntui, kun ihmisillä kaikkialla maailmassa oli mahdollisuus katsoa esiintymistäsi ja kuunnella musiikkiasi?

BoA: Olin todella onnellinen päästessäni osallistumaan YouTube-keikkaan – mikä kansainvälinen tapahtuma! Se sujui varsin hyvin ja olin innoissani nähdessäni kuinka innoissaan japanilaiset olivat uusista kappaleistani.

Korealainen musiikki on asteittain saavuttamassa suosiota myös USA:ssa ja Euroopassa. Mitä ajattelet tästä? Mitä tunnet, kun huomaat, että sinulla on jo monia faneja ympäri maailmaa?

BoA: Rakastan sitä! Musiikki on niin universaalia. On hienoa nähdä ihmisten pystyvän nauttimaan musiikista, vaikka he eivät ehkä ymmärtäisivätkään mitä kuuntelevat.

Korean ja Amerikan kulttuurit ovat kovin erilaisia. Oletko kokenut kulttuurishokkia tai vaivaituneisuutta asuessasi Valloissa?

BoA: Muutettuani tänne häkellyin sitä, kuinka tuntemattomat ihmiset tehtivät minua aulassa tai kadulla. Mutta nyt vain hymyilen ja tervehdin takaisin!

Oletko kaivannut kotoisia asioita Amerikoissa ollessasi?

BoA: Kaipaan toyvillakoiraani! Asia kuitenkin korjaantuu pian, sillä aion tuoda hänet mukanani ensi kerralla Japanista palatessani.

Missä paikoissa olet Yhdysvalloissa ollessasi jo käynyt? Onko sinulla mielessä vielä muita paikkoja jotka haluaisit nähdä?

BoA: Asun nyt Los Angelesissa, ja täällä ollessani olen käynyt New Yorkissa, Las Vegasissa, San Fransiscossa ja Atlantassa. Toivottavasti saan lopulta kierrettyä kaikki osavaltiot!

Kertoisitko jonkin Amerikassa oloosi liittyvän tarinan?

BoA: Olin kerran syömässä Koreatownissa henkilökuntani kera ja vieruspöydässä istui kaksi tyttöä. Kuulin toisen sanovan ”Eikö tuo tyttö näytä BoAlta?”, johon toinen vastasi ”Sinulla ei taida tänään olla piilolinssejä, vai mitä?”. Yritin kovasti olla repeämättä nauruun, se oli suloista.

Kiitokset BoAlle ja SM Entertainmentille haastattelun mahdollistamisesta.