Haastattelu 99ANGERin kanssa


kirjoittaja: sianface - kääntäjä: Domie

99ANGER on yhtenä Korean punk rock -skenen aktiivisimmista livebändeistä rakentanut vahvan fanikannan 12-vuotisen historiansa aikana. Nyt he ovat uudelleenjulkaisemassa vuoden 2004 EP:nsä The Anger and the Sadnessin lähitulevaisuudessa ja työstämässä uutta kokopitkää albumia ilmestyväksi tälle vuodelle. Vokalisti ja kitaristi Hyun Lee vastaili kysymyksiimme bändin menneisyydestä ja tulevaisuudesta.

Esittelisittekö itsenne lukijoillemme?

Hyun Lee: Olen Hyun Lee, laulan ja soitan kitaraa 99Angerissa.

Aloitetaan bändin perustamisesta. Kuinka bändin jäsenet alun perin tapasivat toisensa ja muodostivat bändin?

Hyun Lee: Bändi muodostui, kun palasin takaisin Valloista 1997. Minulla oli ystävä, joka soitti kitaraa koulubändissä Koreassa. Jo ennen saapumistani Jejulle, Koreaan, soitin hänelle löytääkseni jäseniä bändiimme. Häntä ei heti onnistanut, mutta löysimme lopulta sopivat henkilöt ja soitimme ensimmäisen show’mme 1997 loppupuoliskolla Sorquipo Cityssä, Jejun saarella.

Mitä unelmia teillä oli bändiä muodostaessanne? Oletteko saavuttaneet nämä?

Hyun Lee: Noh, miljoonien muiden bändien kaltaisesti yritimme olla Nirvana. Ollessani lukiossa Nirvana oli iso juttu ja todella muutti elämäni. En tiennyt yhtikäs mitään musiikkibisneksestä, mutta halusin olla kuin Kurt Cobain. En ole saavuttanut päämäärääni vielä, mutta ehkäpä 10 vuoden päästä.

Miksi päätitte kutsua itseänne 99ANGERiksi?

Hyun Lee: Valitin nuorempana jatkuvasti kaikesta. Ehkä teen vieläkin niin, mutta ilmaisen sen eri tavalla. En usko, että minulla oli edes aihetta valittaa. Tulin vain niin vihaiseksi, että syntyi 99 valitusta. Näistä valituksista syntyi viha. Vihaa ei pysty laskemaan, mutta laitoin numeron 99 etuliitteeksi! Eikä olekin mahtavaa?! (nauraa)

Mitä musiikki tarkoittaa sinulle? Onko sinulla jokin sanoma, jonka haluat ilmaista musiikin kautta?

Hyun Lee: Musiikki on kuin ruokaa sielulleni. Se ei ole jotain mitä vain valitsin tai en valinnut tekemään. Jos olet nälkäinen, syöt. Jos kärsit nälästä musiikkiin, niin syöt musiikkia.

Musiikin kautta ilmaisen itseäni. Musiikki on kuin kieli minulle. On niin monia asioita, joita pystyy ilmaisemaan sanoin, ja loput ilmaisen musiikin kautta.

Kuinka kuvailisit musiikkianne ihmiselle, joka ei ole kuullut sitä ennemmin?

Hyun Lee: Kun ihminen, joka tuntee musiikkia, kysyy tämän kysymyksen, vastaan hänelle: ”Soitamme vähäsen hardcorea, jonkin verran punkia ja ripauksen emoa.” Ihmiselle, joka ei tunne musiikkia, vastaan: ”Noh, se on meluisaa musiikkia. Tunnetko Crying Nutin tai No Brainin? Se on melkein samanlaista, mutta ei kuitenkaan samanlaista.”

Mitkä ovat parhaita ja huonoimpia asioita bändissä olemisessa?

Hyun Lee: En voi listata parhaita ja huonoimpia asioita bändissä olemisessa, mutta tahdon kertoa teille tämän. Kun pääset yli yhdestä niistä huonoimmista puolista, saavutat samalla yhden parhaista puolista.

Bändi on Jejun saarelta. (Jeju on saari Korean niemimaan eteläpuolella.) Onko saarella punk-skeneä vai työskentelettekö pääasiassa Soulissa? Onko tämä koskaan aiheuttanut ongelmia?

Hyun Lee: Lapset soittavat musiikkia siellä ja niin pois päin. Tiedätkö kuinka kaikki on Soulissa? Se aiheuttaa ongelmia kaikissa kaupungeissa, paitsi Soulissa luullakseni.

Bändi vietti jonkin aikaa Kanadassa. Mitkä ovat pääasialliset eroavaisuudet Korean ja Kanadan punk-skeneillä? Millaisen vaikutuksen tämä ulkomailla vietetty aika toi musiikkiinne?

Hyun Lee: Kanadan ja Korean punk-piireillä on paljonkin eroavaisuuksia, mutta en tahdo puhua niistä. Henkilökohtaisesti eniten minua haittasi se, että olin ulkomaalainen siellä. Jostain syystä se sai oloni tuntemaan todella tukalaksi. Se ei ollut luonnollista ja halusin vain soittaa kotona. Luulen, että opin jotain ”luonnollisena olemisesta” Vancouverissa ollessani.

Miksi päätitte lähteä Kanadaan?

Hyun Lee: Rumpalimme lähtiessä 2002 en tiennyt mitä tehdä. Olin onneton. Meidän täytyi aloittaa alusta. Vihasin Soulia, kaupunkia, ihmisiä, bändejä… Joten sanoin: ”Lähdetään Vancouveriin” , ja basistimme sanoi: ”Mahtavaa”, joten päätimme lähteä.

Olette ottaneet vaikutteita musiikkiinne monista länsimaisista bändeistä. Oletteko ottaneet vaikutteita myös korealaista artisteista?

Hyun Lee: Jep, Yoo Jae Ha, Kim Kwang Suk, Sanulim

Äänititte coverin Bad Religionin Do What You Wantista viime vuonna. Mikä sai teidät tekemään tämän? Tahdotteko tehdä lisää covereita tulevaisuudessa?

Hyun Lee: Olemme soittaneet tuota kappaletta ehkä noin kymmenen vuotta. Monien muiden punk-fanien kaltaisesti on Bad Religion yksi minunkin lempibändeistäni. Eräänä päivänä kuuntelin liveversiota siitä; ”Vau, tämä on mahtava! Soitetaan tämä!”. Viime aikoina olemme miettineet coveria Rise Againstille.

Hiljattain äänititte uuden videon kappaleellenne The Answer. Kuinka videon kuvaaminen sujui ja haluaisitteko tehdä lisää videoita tulevaisuudessa?

Hyun Lee: Se oli osa joidenkin oppilaiden kouluprojektia. Olimme onnekkaita. Pidän musiikkivideoista – jotkut musiikkivideot tekevät musiikin paremmaksi, mutta jotkut myös huonommaksi.

Ensi kuussa uudelleenjulkaisette 2004 EP:nne The Anger and the Sadness. Miksi päätitte julkaista tämän uudelleen tässä vaiheessa uraanne? Mitä voimme odottaa uusilta bonuskappaleilta?

Hyun Lee: Olen aina halunnut uudelleenjulkaista EP:n, mutta en pystynyt monista syistä. Nyt levy-yhtiömme on julkaisemassa sen ja olen todella onnellinen tästä. Hmm, mitä voimme odottaa bonuskappaleilta? Ne eivät tule olemaan kovin erilaisia verrattuna muihin EP:llä esiintyviin lauluihin.

Olette ilmoittaneet työstävänne uutta täyspitkää levytystä yhdeksän vuoden albumitauon jälkeen. Miksi albumien välillä oli 9 vuoden mittainen kolo?

Hyun Lee: Jep, voit syyttää tästä minua. Seuraava kysymys!

Mitä voimme odottaa tältä albumilta?

Hyun Lee: Noh, ensimmäisen ja tämän albumin välillä oli pitkä tauko. Olen muuttunut ja monet asiat ovat muuttuneet. Kadun sitä, ettei tällä välillä ole minkäänlaista siirtymää. Anteeksipyyntöni vanhoille faneille!

Mitä ajattelet Skunk Labelin sulkemisesta?

Hyun Lee: Tähän täytyi olla hyvä syy, Skunk Label oli kuin koti meille. No, en osaa sanoa mitään tässä vaiheessa. En todellakaan tunne mitään.

Onko teillä suunnitelmia soittaa ulkomailla tulevaisuudessa?

Hyun Lee: Ei vielä. Toivottavasti pian.

Viimeiseksi, onko teillä viestiä KoMEn lukijoille?

Hyun Lee: Heippa KoMEn lukijakunta, onnellista vuotta 2009! Käyttäkää sitä, älkää hyväksikäyttäkö. Kysymys on kuinka käytätte sitä…

Kiitokset 99ANGERille tämän haastattelun mahdollistamisesta.