Skunk Label


kirjoittaja: sianface - kääntäjä: Domie

1970-luvulla punkmusiikki alkoi nostaa päätään lännen maissa. Bändit kuten Sex Pistols, The Damned ja Buzzcocks nappasivat UK:n listojen kärkisijoja. Musiikista ja siihen liittyvästä muodista tuli trendi kautta läntisen maailman esiintyen yhä eri muodoissa nykypäivänä.

Ottaen huomioon länsimaisen vaikutteen määrän Itä-Aasiassa on yllättävää, että punk saapui Koreaan niin myöhään lopulta. Mutta toisaalta Koreaa pidetään erittäin konservatiivisena yhteisönä, milloin he eivät ei ehkä olleet vielä valmiita punkin muotiin ja ideologiaan. Vasta 1990-luvulla ensimmäiset punkbändit aloittivat Koreassa, Drug Recordsin klubin, Drug Live Hallin avustuksella (lähellä Hongikin yliopistoa). Paikalliset nuoret ihastuivat tähän virtaukseen, uuteen musiikkigenreen, absorboivat sitä ja alkoivat nopeasti muodostaa omia bändejä saaden jonkin verran suosiota. Bändit kuten No Brain ja Crying Nut olivat ensimmäiset bändit, jotka muodostuivat (jälkimmäinen nappaa krediitin olevansa ensimmäinen punkbändi Koreassa). Nousujohtoisesta kasvusta huolimatta asiassa on yksi ongelma. Kuinka saada tätä musiikkia suuren yleisön tietoisuuteen? Tässä Skunk Label tulee mukaan kuvaan.

Siinä missä No Brain muodosti Cujo Entertaimentin, Skunk Labelin loi Won Jonghee (Ruxin vokalisti) heinäkuussa 1998 ja johon Rux, G.A.S. ja Song-ji-wook liittyivät. Tuohon aikaan tämä ei ollut rekisteröity levy-yhtiö ja markkinoiden ollessa vielä pienet julkisuus oli hyvin vähäistä ja nojasi vahvasti bändeihin itseensä ja niiden ihmisten puskaradioon, jotka olivat olleet heidän live-esiintymisissään.

Kuukautta myöhemmin kokoooma nauha nimeltä Our Minds Are All The Same julkaistiin ainoastaan 100 kappaleen levitykseen. Myöhemmin tämä kuitenkin julkaistiin CD:llä suurempina määrinä. Tätä pian seurasi ensimmäinen täyspitkä albumi Gum’s Bogus Punk Circle, joka julkaistiin yhtiön kautta.

Vuonna 1999 levy-yhtiö joutui pakonalaisen tauon eteen Won Jongheen suorittaessa pakollista armeijavelvollisuuttaan, joka yleensä ottaen seisauttaa useiden bändien aktiviteetteja vuosi vuoden perään.

Vuonna 2002 levy-yhtiö löysi täysin uuden tavan promotoida rakastamaansa musiikkia. Alkuperäinen punkklubi, Drug, alkoi menettää suosiotaan johtuen siitä, että klubi ainoastaan antoi esiintymismahdollisuuden ainoastaan oman merkkinsä bändeille. Niinpä vuonna 2004 klubi myitiin Won Jongheelle, ja näin syntyi Skunk Hell.

Samana vuonna, kiitos Skunk Labelin, korealainen punk tehostui kansainvälisillä markkinoilla We Are The Punx In Korean julkaisun myötä. Tällä julkaisulla pyrittiin promotoimaan korealaista punkia ulkomailla, onnistuen siinä hollantilaisen Tocado Recordsin avulla. 30 kappaleisen kokooma-albumi kiersi nopeasti ja siitä tuli pian undergroundhitti lännessä, tuoden esiin bändit kuten Rux, Suck Stuff ja Samchung.

Nykyisin levy-yhtiö ja siihen liittyvä klubi jatkaa vaikuttamistaan ja nostaen suosiotaan, ja näyttää siltä, että se myös jatkaa tällä linjalla lähitulevaisuudessa. Skunk Hell jatkuvasti isännöi korealaisten punkbändien esiintymisiä, antaen korealaisille nuorille mahdollisuuden tuoda itseään esille tavalla, mikä ei olisi ollut mahdollista 10 tai 15 vuotta sitten, ja Skunk Labeliin liittyy entistä enemmän lupaavia uusia artisteja kokoajan. Vuonna 2006 se signeerasi naispunkbändin Shorty Catin, mikä oli rohkea maatajärisyttävä teko muuten niin miesvaltaisella alalla.

Won Jonghee julisti Skunk Hellin avajaisissa: ”Tahdomme aloittaa ikioman historiamme”, ja näyttää siltä, että he ovat juuri tehneet niin.