Ragnarok Online – korealainen verkkoroolipeli


kirjoittaja: Anu

MMORPG (Massive Multiplayer Online Role-playing Game) tarkoittaa lukuisten pelaajien samanaikaisesti kansoittamaa Internet-roolipeliä. Tavanomaisen kenttien läpäisemisen sijaan pelien tarkoituksena on pikemminkin maailman tutkiminen ja oman hahmon vapaa kehittäminen taistelujen ja tavaroiden keräämisen muodossa. Genren tunnetuin edustaja on ihmisiä laajalti koukuttanut amerikkalainen World of Warcraft, mutta myös Koreassa luodaan runsaasti verkkoroolipelejä, mukaan lukien menestyksekkäät Silkroad Online, MapleStory ja Ragnarok Online. Näistä etenkin kaksi jälkimmäistä omaavat erikoisuutenaan viehättävän värikkään ulkoasun, mikä on omiaan houkuttelemaan mukaan myös erilaista pelaajakuntaa. Suurin osa suosituimmista peleistä laskuttaa käyttäjiltään kuukausimaksua serverien ylläpitämiseksi.

Ragnarok perustuu samannimiseen 10-osaiseen manhwaan, joka on julkaistu Suomessakin Punaisen Jättiläisen toimesta. 1974 syntyneen Lee Myung-Jinin luoma sarjakuva sisältää näyttäviä jumalhahmoja ja sijoittaa tarinansa ylvääseen skandinaaviseen saagaan, jossa sankareiden tehtäväksi jää pimeyden voimien pysäyttäminen. Ragnarokin suosiosta kertoo pelaajien ja lukijoiden lukumäärän lisäksi cosplayt ja laajat fanisivustot, joiden ohella sarjakuvasta peliksi kehittyneestä ilmiöstä on luotu jopa animaatiosarja.

Millainen itse peli sitten on? Pelaajakokemuksistaan kertoo tamperelainen Elisa, 15, joka viihtyi GRAVITY-yrityksen toteuttaman Ragnarok Onlinen parissa hyvän tovin.

Miten tutustuit Ragnarok Onlineen ja milloin aloitit pelaamisen?

– Tutustuin peliin siskoni kautta, pelaamisen aloitin 11-vuotiaana. Nyt pelaaminen on jäänyt väliin, mutta suhteellisen aktiivisesti tuli muutama vuosi pelattua.

Pelissä on roolipeleistä tuttuun tyyliin runsaasti erilaisia hahmoluokkia, kuten ritareita, velhoja ja seppiä. Millainen hahmo tai hahmoja sinulla oli?

– Minulla oli muutama varas, ninja, stalkkeri ja metsästäjä sekä salamurhaaja, mutta eniten pelasin salamurhaajalla ja metsästäjällä.

Ragnarok Online perustuu Lee Myung-Jinin samannimiseen manhwaan. Oletko tutustunut tähän sarjakuvaan tai merkitseekö se sinulle mitään?

– Olen lukenut muutaman kirjan tuosta sarjakuvasta, muttei se merkitse minulle mitään.

Oletko pelannut muita vastaavia verkkoroolipelejä? Jos olet, miten Ragnarok Online erosi niistä?

– En välttämättä täysin vastaavia, mutta Oblivionia tuli myös muutama vuosi sitten kulutettua paljon. Ragnarok Online on kyllä erottunut aika selvästi muista, oli paljon kivempaa saada kivoja ja söpöjä limapalloja lemmikikseen kuin keskittyä pelkästään tuhoutuvaan maailmaan.

Merkitsivätkö yhteisöllisyys ja moninpelaaminen paljon, vai pelaisitko vastaavia pelejä myös ilman verkkoyhteyttä?

– Ilman verkkoyhteyttä en kyllä pelannut, mutta yleensä kun pelasin, pelasin yksin ja kirmailin metsissä omaan tahtiini. En ole oikein ikinä välittänyt muista pelaajista, paitsi tottakai autoin jos apua pyydettiin.

Mitkä kaiken kaikkiaan olivat mielestäsi Ragnarok Onlinen parhaat ja toisaalta myös huonoimmat puolet? Saavutitko pelissä paljon ennen lopettamistasi vai jäikö jotakin vielä uupumaan?

– Hyviä puolia oli monia, kun sai pelata rauhassa ja peli on joissain osissa todella helppoa ja mukavaa. Ärsyttävää oli toki se, jos tuli jokin bugi ja satuit vaikka jäämään yksinäsi ns. autiolle saarelle, josta ei päässyt pois kuin ylläpidon kautta, tai jos koukuttui peliin liikaa. (nauraa) Saavutin viimeisillä tunnuksillani korkeimmillaan levelin 96, eli ei minkään mahtavan mutta kelpaavan. En ikinä ehtinyt uudelleensyntyä kun poistin heti hahmon tylsistyessäni siihen.

Lopuksi, millaisille pelaajille suosittelisit Ragnarok Onlineen tutustumista? Onko peli mielestäsi helppo aloittaa ilman aiempaa kokemusta?

– Ragnarok sopii mielestäni ihan kaikenlaisille ihmisille, itsehän olin sen 11v. kun pelaamisen aloitin, eli kyllä on helppo aloittaa ilman mitään kokemuksia, kunhan vaan englantia osaa tietyn verran. Servereitä oli ainakin pelatessani useampia, itse pidin eniten XiLeRo:sta, joka oli helpoimmasta päästä ymmärtääkseni.

Ragnarok Online Europen viralliset sivut löytyvät osoitteesta http://www.euro-ro.net/. Peliin on kehitteillä tällä hetkellä betausvaiheessa oleva jatko-osa, Ragnarok Online 2: The Gate of the World, jonka virallisesta julkaisupäivästä ei vielä ole tietoa.