© Map The Soul

Epik High – MAP THE SOUL WORLD TOUR, Soul


kirjoittaja: Alex - kääntäjä: EmiEmi

Epik High aloitti MAP THE SOUL WORLD TOUR 2009 -maailmankiertueensa Japanista ja palasi vasta toukokuussa takaisin Koreaan, jossa yhtye esiintyi Soulin Melon AX Hallissa toukokuun 2. päivänä. Esiintyminen poikkesi aiemmista konserteistani, kuten Korea Sparklingista, olemalla paljon intiimimpi. Siinä missä aiemmin jaoin kokemuksen kymmenentuhannen fanin kanssa, oli paikalla nyt vain noin kahdeksansataa henkeä.

Tapahtuma-alue itsessään tuntui pieneltä yliopistokampukselta kävellessäni kirjaston ja muutamien muiden rakennusten ohitse, ennen kuin näin toisella puolella sijaitsevan konserttihallin. Rakennus itsessään oli melko pieni, kuten myös sen edessä oleva piha-alue, mutta paikka oli silti täynnä faneja. Sisällä oli hyvänkokoinen lava, jolla oli tilaa Tablolle, Mithralle, DJ Tukutzille laitteineen, MYK:lle, Kero Onelle, Beatbox DG:lle, kitaraosastolle sekä pianonsoittajalle, kaikille mahdollisuus panna kunnon show pystyyn. Lava oli täydellinen myös korkeudeltaan, eikä fanien tarvinnut rasittaa niskojaan katsomalla yläviistoon nähdäkseen artistien kasvot.

Kun kaikki olivat päässeet sisälle, himmenivät valot nopeasti ja odotin show’n alkavan kuullessani musiikkia, mutta se tulikin videomainoksesta. Valot syttyivät jälleen ja pimenivät sitten uudestaan. Musiikki alkoi jälleen soida, mutta taas kerran kyseessä oli mainos. Tämä herätti hieman närää ja hälyä yleisön keskuudessa. Show alkoi kuvaruutuun ilmestyvällä viestillä, jossa kerrottiin miten surulliseksi ihmiset tulisivat jos ottaisimme tilaisuudessa valokuvia, ja sitä seurasi anteeksipyyntö siitä, että olimme joutuneet odottamaan ylimääräiset viisi minuuttia.

Odotuksen jälkeen, jonka kesto tosin oli vain kolme minuuttia, Big Vince tuli lavalle puhuakseen yleisölle ja valmistautuakseen Kero Onen settiä varten. Saatuaan kitaran kaulaansa ja viritetyksi, hän tajusi ettei omannut show’n CD:tä ja palasi backstagelle etsimään sitä. Palatessaan takaisin hän pahoitteli ja kutsui Kero Onen lavalle. En ollut odottanut, että sekä MYK että Kero One esittäisivät omat settinsä show’ssa, olin kuvitellut ennemminkin, että heidän pääasiallinen roolinsa olisi vetää freestylena Epik High’n kanssa. Vaikka Kero One palasi konsertin loppupuolella Epik High’n encorea varten, hänelle oli kuitenkin annettu oma neljänkymmenen minuutin esitysaikansa.

Beatbox DG oli seuraavana vuorossa – DJ Tukutz toimi miksausvastaavana. Olen niitä ihmisiä, joiden on vaikea uskoa, että kaikki nuo äänet voivat olla yhden ihmisen tuottamia, mutta niin se vain on, mikä tuli todistettua lyhyiden mutta intensiivisten hupailujen muodossa. Vihdoin hengästyttyään esitteli Beatbox DG Tablon ja Mithran, jonka jälkeen show pääsi todella alkuunsa. He aloittivat Cipherillä sekä Believellä, joka on henkilökohtainen suosikkini heidän viimeisimmältä albumiltaan ja sen loppuun mennessä olivat jäsenet vauhdissa ja kappaleet sulautuivat toisiinsa hienosti. Top Gun on niitä kappaleita joiden olin ajatellut olevan vaikeita esittää livenä, sillä muihin kappaleisiin verrattuna siinä on vähemmän musiikillisia taustoja. Siitä huolimatta he selviytyivät laulusta upeasti ja se olikin yksi illan parhaita esityksiä.

The Future on raskaalla syntetisaattorisoundilla sävytetty kappale, joten DJ Tukutz sai hoidella miksauslautaa. Olin huolissani, ettei vahvasti DJ:hin nojaava raita selviäisi siirtymästä levyltä live-esitykseksi kovinkaan hyvin, mutta se oli suorastaan häkellyttävä. Tablon sulavat vokaaliosuudet yhdessä Mithran rosoisemman räppäyksen kanssa yhdistyivät upeasti luoden tasaisen esityksen. Tätä seurasi Flow, kappale jonka vokaaliosuudet liikkuvat normaaleista raskaampiin soundeihin asti aina ennen loppuhuipentumaa tuleviin lähes huudettuihin ääniin saakka. Kaikki tämä yhdistyneenä yleisön ja useampien lavalla olevien laulajien ääniin teki kappaleesta todella raskaan ja äänekkään. Kertosäeosuus oli yksikertainen seurata eikä yleisö missannut sanaakaan laulaessaan mukana.

Map The Soul on hyvä kappale ja viimeisimmän levyn nimi, muttei henkilökohtainen suosikkini. Siitä huolimatta olin kiinnostunut kuulemaan miltä se kuulostaisi livenä. Esitetty kappale oli Korea-versio ja kansainvälisen version vuoro tuli lähempänä loppua. MYK sai kunnioitusta esityksistään ja jälleen kerran hänellä oli mahdollisuus päästä näyttämään kykyjään. Map The Soulin loputtua he jatkoivat suoraan Scenariolla, kappaleella, joka oli jo heti albumilla vetänyt minua puoleensa ja kuulosti upealta livenä. Mithran ääni kannatteli sitä hienosti eteenpäin yhdistyen MYK:n lähes aavemaisen laulun kanssa. Seuraavana oli kappale, jota en tunnistanut. Kävi ilmi, että kyseessä oli Geunyeoneun Molla, akustinen kappale Epik High’n kolmannelta studioalbumilta Swan Songsilta, jolla myös MYK esiintyy. Taustabändin kitaran ansiosta kappale muutti koko konsertin tunnelman ja johdatteli yleisön MYK:n soolosettiin.

MYK on Epik High’n ”kunniajäsen” kiitos viimeisimmällä albumillakin nähdyn yhteistyön, ja hänen oma settinsä koostui seitsemästä kappaleesta. Ensimmäiset kaksi – Beautiful Mess ja Geek in the Pink – olivat amerikkalaisen laulaja-lauluntekijä Jason Mrazin covereita. En tuntenut ennestään MYK:in kappaleista muita kuin Follow The Flow’n, mutta se ei estänyt minua nauttimasta esityksestä. MYK:llä on kosolti karismaa ja hänen vokaaliosuutensa olivat sujuvia.

MYK:n osuuden jälkeen Epik High soitti muutamia fanien suosikkeja aiemmilta studioalbumeiltaan. Odotin kuulevani joitain niistä kappaleista, jotka saivat minut kiinnostumaan heistä alun perin. One on mahdollisesti suosikkikappaleeni yhtyeeltä ja se oli ensimmäisenä vuorossa. Kappaleen lopussa koko yleisö huusi innoissaan kohottaen kätensä näyttääkseen yhtä sormea. Se oli uskomattoman upea hetki. Taustatanssijoita ei lavalla oltu tähän mennessä nähty, mutta he astuivat nyt esiin Epik High’n tueksi seuraavien kahdeksan kappaleen ajaksi. Seuraava kappale oli Fan, mikä pisti tanssijat koetukselle ja sisälsi useita sulavia ääniosuuksia kaikilta jäseniltä. 1 Bun 1 Cho esitettiin myös hienosti ja yleisö vastasi innokkaasti. Fallin’, Love Love Love, Paris, Peonghwauinal ja Fly seurasivat toisiaan ja jokainen niistä sai yleisöltä positiivisen vastaanoton. Kappaleet olivat energisiä, ja kaikkien hyppiessä ylösalas ja puolelta toiselle kävi pystyssä pysyminen jo melko hankalaksi. Ilmassa oli sähköä ja se oli ehdottomasti konsertin kohokohta sekä samalla hyvin sopiva lopetus.

Konsertin jälkeen yleisö janosi encorea ja heille tarjoiltiin kansainvälinen versio Map The Soulista kaikkien ollessa yhdessä lavalla. Free Music, Hon; Map The Soulin suosikkini, soitettiin aivan viimeiseksi ennen lavan lopullista tyhjentymistä. Se oli täydellinen lopetus hauskanleikkisän tunnelmansa vuoksi. Kappale osoitti, että kaikilla oli hauskaa eikä tilanteessa ollut tietoakaan niistä muodollisuuksista, joita isommissa konserteissa näkee.

Ennen poistumistaan konserttihallista vilkutti Tablon perhe sekä hänen tyttöystävänsä eturivistä. Oli mukava nähdä kaikki siellä osoittamassa tukeaan, mikä vain todisti sen, että heillä on nyt hauskempaa voidessaan määrätä itse musiikistaan. Lähtiessäni pistin merkille myös uuden ryhmän ulkomaisia faneja, jotakin mitä ei useinkaan näe, joten se pisti hymyilemään.

Kappalelista

Epik High
Cipher
Believe
Top Gun
The Future
Flow
Map The Soul
Scenario
Geunyeoneun Molla

MYK
Beautiful Mess (Jason Mraz)
Geek in the Pink (Jason Mraz)
Weekend Sesh
It’s Over
Celebration
Dazed and Amazed
Follow the Flow (with Epik High)

Epik High
One
Fan
1 Bun 1 Cho
Fallin’
Love Love Love
Paris
Peonghwauinal
Fly
Map the Soul (Worldwide Ver.)
Free Music
Sajincheop