© All Rights Reserved

Elokuva-arvostelussa: Antique


kirjoittaja: Keike

Antique

(서양골동양과자점 앤티크 tai Seoyang-gol Dongyang-gwaja-jeom Antique)

Etelä-Korea, 2008

Ohjaaja: Min Gyoo-dong
Käsikirjoitus: Kim Da-young, Lee Kyeong-ee, Min Gyoo-dong
Pääosissa: Joo Ji-hoon, Kim Jae-wook, Yoo Ah-in, Choi Ji-ho, Andy Gillet

Kieli: Korea, Ranska
Kesto: 1h 51min

Perustuu Fumi Yoshinagan shounen-ai -mangaan ”Antique Bakery”.

Kun Antique sai ensi-iltansa 13. marraskuuta vuonna 2008, se sai melkein miljoona katsojaa ensimmäisenä kahtena viikkonaan teattereissa, mikä teki elokuvasta yhden menestyneimmistä korealaisista elokuvista. Elokuva esitettiin Berliinin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla helmikuussa 2009. Elokuva perustuu Fumi Yoshinagan mangaan, ja vaikka roolihenkilöillä on korealaiset nimet ja tapahtumapaikkana on myöskin Korea, elokuva seuraa varsin tiiviisti mangan juonta.

Kim Jin-Hyeok haluaa avata leipomon, vaikka vihaakin leivoksia. Hän ei voi sietää makeaa, ja tämän asian takia saakin ihmetystä osakseen perheeltään. Kun häneltä kysytään, miksi hän haluaa perustaa leipomon, vaikka vihaa makeisia, hän yksinkertaisesti vastaa: Koska kaikki asiakkaat ovat naisia. Perhe kuitenkin antaa tukensa idealle, ja Jin-Hyeok avaa leipomon. Hän palkkaa leipurikseen Ranskassa opiskelleen miehen, Min Sun-Woon, joka on Jin-Hyeokin entinen koulutoveri. Sun-Woo oli aikoinaan ihastunut Jin-Hyeokiin, ja tämä seikka epäilyttää ja ahdistaa perustajaa aluksi. Apulaiseksi kahvilaan tulee Yang Ki-Beom, joka oli nyrkkeilijä mutta joutui lopettamaan huonon näkökykynsä takia. Sun-Woo on tunnettu homopiireissä, sillä hänellä sanotaan olevan ”demonista charmia”, joka saa kaikkien miesten sydämet tykyttämään. Myös tämän takia hän ei ole pitänyt montaa työpaikkaa muutamaa kuukautta kauempaa, sillä hän tapasi joutua liian läheisiin väleihin komeiden esimiestensä kanssa. Ki-Beom ei kuitenkaan herätä hänessä minkäänlaisia tunteita, joten Jin-Hyeok suostuu palkkaamaan pojan apulaiseksi, josta tulee Sun-Woon oppipoika.

Kuvioihin ilmestyy pian myös Jin-Hyeokin uskollinen velipuoli, ja yhdessä nämä neljä alkavat koota asiakkaita pienelle leipomolleen. Asiat menevät sujuvasti, kunnes Sun-Woon ranskalainen poikaystävä Jean-Baptiste saapuu Koreaan, ja monet sekavat tunteet valtaavat työtoverit. Myös eräs kanta-asiakas epäilyttää….

Itse en ole nähnyt elokuvan japanilaista live action -versiota enkä lukenut mangaa, joten katsoin elokuvan täysin puhtaalta pöydältä. Alku oli mielestäni aika sekava ja tylsä ja hieman ilkeä, joten minulla oli jonkinlaisia ennakkoajatuksia elokuvan kulusta. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun alun tönkköisyys vaihtui sulavaan kerrontaan, elokuva vei mukanaan.

Elokuvassa oli mukana juuri sopivasti huumoria, eikä se ollut väkinäistä vaan juuri sellaista, että kerkeää ajatella asiaa ja päätellä, että noin ihan oikeasti on mahdollisuus itsensä nolata. Hahmot ovat toistensa vastakohtia, ja se tekee kanssakäymisestä mielenkiintoista. Pienet yksityiskohdat täydentävät elokuvaa sopivasti, ja saavat henkilöt vaikuttamaan entista mielenkiintoisemmilta.

Antique ei ehkä ole mikään ainutlaatuinen mestariteos tai suuri spektaakkeli, mutta se on erittäin hauska, viihdyttävä, itkettävä, naurattava ja kaikkea siltä väliltä. Juoni on mielenkiintoinen ja mukaansatempaava, ja elokuva sopiikin mainiosti sateiseen perjantai-iltaan jolloin haluaa katsoa romantiikkaa ja huumoria.

Kokonaisuus on mainio ja kekseliäs eikä todellakaan jätä katsojaa kylmäksi. Kuitenkin annan hieman miinusta alusta, sillä se oli mielestäni outo, vähän ilkeä ja sekava. Elokuvaa katsoessa kannattaa varata paljon suklaata ja herkkuja, sillä makeannälkä pääsee todellakin valloilleen. Mukana on mieskauneutta, huumoria, romantiikkaa, herkullisia kakkuja ja paljon juonenkäänteitä, joten mikä olisi parempaa?

4/5