© KoME (Keike)

KoME-tiimin kommentit vuodesta 2009


kirjoittaja: KoME-tiimi

Keväällä KoME aloitti historiansa suurimman yhteistyöprojektin yhdessä Epik High’n kanssa. Projektilistaan lukeutui bändin taustatahojen kanssa järjestetty kiertuekysely, jossa kartoitettiin tulevan eurokiertueen mahdollisia esiintymismaita – tietenkin myös KoME Suomen kotimaiset lukijat pääsivät äänestämään paikallisten kaupunkiemme puolesta. Kyselyn lisäksi koostimme fanien avustuksella liikuttavan videon, jossa ihailijat pääsivät kertomaan äänin ja kuvin siitä, kuinka syvästi yhtyettä oikein arvostavat. KoME takasi viestin perillemenon ja myöhemmin video vilahti jopa Korean TV:ssä!

Tapahtuu sitä Euroopassakin: mannertamme toisena kotinaan pitävä jazzlaulajatar Youn Suh Nah ihastutti Suomea heinäkuun Pori Jazz -tapahtumassa. Konsertti toimi loistavana muistutuksena meille kaikille siitä, että myös Suomessa on mahdollista nähdä korealaisia esiintyjiä, vaikka vierailut tältä erää ovatkin vielä kovin harvalukuisia. KoME jatkaa työtään myös tällä saralla, joten pysyttehän mukana!

Anu

Parhaat albumit?

Koyoten paluualbumi Jumping onnistui säilyttämään yhtyeen korkean tason, vaikka Kim Jong Min puuttuikin joukosta asepalveluksensa vuoksi. Popahtavaa tanssilattioiden hurmosta ja kevyitä balladeja edustava levytys jättää edelleen taatun hyvälle mielelle, vaikka kyseessä onkin jo kokoonpanon 10. albumi.

G-Dragonin debyyttisooloalbumi Heartbreakerin ympärille kehittyi niin odotettua ja odottamatontakin huomiota plagiointisyytteineen päivineen, mutta yksityiskohtiin katsomatta voidaan todeta G-Dragonin tunnelmoinnista löytyvän ehdottoman omalaatuista voimaa. Eurooppalaisen vivahteen omaavasta Butterflysta aina rap-vetoisiin kipaleisiin ja mysteeriseen The Leadersiin asti – parhaimmillaan Heartbreaker onnistuu vastaamaan moneen makuun.

Paras asia?

Rain-maininnat maan valtamedioissa ovat kovasti lämmittäneet mieltä ja toivon mukaan myös aidosti levittäneet tietoisuutta siitä, että Koreassakin on mielenkiintoisia tähtiä.

Huonoin asia?

G-Dragonin Heartbreaker-kopiointisotku. Tällaisia tahroja ei korealaiseen musiikkiteollisuuteen kaivata, minkä ohella asia harmittaa myös vakuuttavaa uraa tahkonneen artistin puolesta.

Suurimmat odotukset vuodelle 2010?

Viihdeteollisuuden puolelta mielessä on tammikuun alussa ensi-iltansa saava Ninja Assassin ja etenkin Rainin näyttelysuoritus. Trailerin perusteella elokuva vaikuttaa aidosti lupaavalta, ja pääosa menestyksekkäässä Hollywood-teoksessa on suuri askel kenelle tahansa. Toisena positiivisena asiana mainittakoon black metal -yhtye Oatheanin tuleva Euroopan-kiertue, joka toivon mukaan tuo korealaisille metallibändeille ansaitsemaansa lisähuomiota.

Ellu (sametti)

Parhaat albumit?

G Dragon – Heartbreaker
SS501 – Rebirth
2AM – Time for Confession

GD:n albumi oli hyvin mielenkiintoinen. Odotin ehkä enemmän jotain Big Bang -tyylistä, mutta olin posiitivisesti yllättynyt kuulleessani jotain, mikä oli vahvasti GD:n omaa tyyliä.
SS501:sen albumin jokaisesta kappaleesta pidin, mikä oli ehkä lievä yllätys etten ole koskaan pitänyt jokaisesta yhtyeen julkaisemasta kappaleesta. 2AM häikäisi minut enemmän kuin 2PM on ikinä tehnyt, yhtyeen laulajilla on upeat äänet ja rakastan albumin kappaleita.

Parhaat kappaleet?

G-Dragon – Heartbreaker ja Butterfly
SS501 – Love like this
4Men 똑똑똑; Ei, en tiedä mikä kappaleen nimi on romanjilla.

Kyseisiä kappaleita on tullut kuunneltua hivenen liikaa tässä kuluvan syksyn aikana. 4MEN julkaisee aivan liian vähän ja ovat aivan liian aliarvostettuja. Laulajilla on aivan loistavat äänet ja kappaleen musiikki video on ihastuttavan koominen. Tarvitseeko GD:n Heartbreakeria edes kommentoida mitenkään? Kappale piristää aina päivääni. SS501:sen uudelta albumilta oli myös pakko mainita yksi kappale, vaikka cd:n kaikki kappaleet ovat hienoja, mutta Love like this on siltä levyltä SE biisi, jota jaksaa kuunnella aina vain uudestaan.

Paras asia?
MBLAQ:in ja 2ne1:sen debyytit.

Huonoin asia?
DBSK:n oikeusjuttu. Itse oikeusjuttu on minusta hieno juttu, mutta sen seuraukset ovatkin sitten ei niin kivoja. En haluaisi nähdä lempiyhtyettäni kahtiajaettuna. Myös GD:n saama kritiikki sekä Jayn lähteminen 2PM:ästä harmittivat.

Paras keikka?
DBSK/Tohoshinki 13.6.-09 Osaka Jo-Hall. Maksoin lipuista aivan älyttömästi, mutta en kadu, sitä että maksoin niistä paljon. Keikka oli loistava, oli aivan ihanaa nähdä se number #1 yhtye livenä, ehkä ensimmäistä ja viimeistä kertaa, yhdeksän penkki rivin päästä. Ja joo, kyllä ne DBSK -rekat oli kanssa aika hieno kokemus, samoi nauraminen Junsu Box In the Ship -säätämiselle ja muulle poikien huulten heitolle. Oh how I miss them.

Suurimmat odotukset vuodelle 2010?
DBSK:n/Hangenin (muun Super Juniorin?) oikeusjutun selviäminen. Haluan taas nähdä DBSK:n iloisena ja nauravana, yhdessä tai erikseen. Jutun ympärillä liikkuu aivan liikaa kaikkea, mikä ei ole totta. Odotan myös sitä jotain yhtyettä. 2009 oli täynnä uusia, aikalailla samanlaisia tyttö-ja poikabändejä, joten haluan ensi vuonna nähdä jotain erilaista. Sitä odotellessa.

EmiEmi

Parhaat albumit?

Moniakin hyviä oli mutta ainakin Super Juniorin Sorry Sorry on ihan pakko mainita ja Epik High:n [e].

Parhaat singlet?

En tiedä parhaasta, mutta SHINee:n Ring Ding Dong on jämähtänyt päähän kai pysyvästi. LoL. Tykkään siis kovasti. Myös BoA:n japaninkieliseen sinkkuun Mamoritai – White Wishes ihastuin ensikuulemalta.

Parhaat kappaleet?

Apua, näitä olisi niin monia… yllämainitut singlet mukaan lukien, niiden lisäksi voisi mainita vaikka DBSK:n Stand By U:n, josta kaikesta imelyydestään huolimatta tykkäsin kovasti.

Paras asia?

Paljon uusia ja mielenkiintoisia artisteja… itselle ehkä Royal Pirates jäi kiinnostamaan eniten.

Huonoin asia?

Koko Super Juniorin Hankyungin eroamisuhkasotku.

Suurimmat odotukset vuodelle 2010?

Haluaisin, että Hankyungin erouhkasotku saataisiin setvittyä, eikä hän siis eroaisi. Ja sitten toivoisin niiiin, että saataisiin enemmän ja nimekkäitä korealaisbändejä Suomeen esiintymään. Sitä varmaan eniten odottaa ja toivoo… livekeikkoja. ^_^

FALLEN

Parhaat albumit?

Vuoden aikana julkaistiin mielestäni useita hyviä albumeja mutta omaksi suosikikseni nousi kuitenkin Super Junior Sorry Sorry joka sisälsi paljon upeita ja tarttuvia kappaleita. Toinen mielestäni hyvin tehty kokonaisuus on Big Bangin ensimmäinen japaninkielinen nimikkoalbumi Big Bang . Mutta tottakai vuoteen mahtui myös muita upeita kokonaisuuksia.

Parhaat singlet?

Vuosi 2009 toi mukanaan useita uusia poikabändejä joista suosikikseni nousi välittömästi Beast ja heidän ensimmäinen singlensä Bad Girl. Kuten myös toinen uutuus, tyttöbändi f(x):n ensimmäinen single La Chata oli erityisesti minun mieleeni.

Parhaat kappaleet?

Näitä tulee välittömästi miljoonittain mieleeni. Mutta Super Juniorin Sorry Sorry, It’s You sekä bändin alaryhmä Super Junior M:n Supergirl ovat pyörineet soitetuimpien biisien listallani ympäri vuoden kuten myös SHINeen Ring Ding Dong joka jää koukuttavasti soimaan päähän. Mutta kuten sanoinkin. Näiden kappaleiden lista on loppumaton.

Paras asia?

Parhaita asioita lienevät juuri ne uudet ja lupaavat bändit jotka saavat kuulijat odottamaan innokkaasti tulevia julkaisuja.

Huonoin asia?

Huonoja asioita tuntui poikabändien osalle olevan tänä vuonna enemmän kuin hyviä. A’ST1:n hajoaminen, Super Juniorista tutun Kanginin tappelukohut ynnä muut, sekä DBSK:n kaksi ja puolikuukautinen oikeuskohu ja nyt 21.12.2009 ilmoille noussut kohu Super Juniorin Hankyungin halusta irtautua SM Entertainmentin asettamasta kohtuuttomasta sopimuksesta. Eikä asiaa myöskään parantanut Jaebeomin lähtö 2PMstä tai se kun Wonbin jätti bändinsä FT Islandin.

Suurimmat odotukset vuodelle 2010?

Toivon että ensivuosi toisi paljon enemmän hyviä asioita esille kuin näitä huonoja. Vuosi 2009 oli täyttä hullunmyllyä korealaisille poikabändelle ja toivoisinkin ensivuodesta paljon parempaa. Lähtien nyt liikkeelle vaikka siitä että tuo Hankyungin ja SM Entertainmentin välinen sotku saataisin selville.

Hannahi

Parhaat albumit?

Ensimmäisenä täytyy ehdottomasti mainita Super Juniorin SORRY, SORRY. Muita mieleen painuneita julkaisuja olivat esimerkiksi Dong Bang Shin Kin Japanin julkaisu The Secret Code, Brown Eyed Girlsin Sound G, sekä JYP Entertainmentin perustaja JYP:n mini-albumi Sad Freedom. Yksi suurimmista suosikeista oli myös kuluvana vuonna debytoinut, BIG BANGin tyttövastine 2NE1 ja tämän yhtyeen nimeä kantava mini-albumi. BIG BANG -fanina G-Dragonin ensimmäinen sooloalbumi, Heartbreaker, yksinkertaisesti täytyi tsekata, enkä voi väittää pettyneeni.

Parhaat singlet?

Pidin kovasti BIG BANGin sinkusta Gara Gara Go!!, sekä DBSK:n alkuvuodesta ilmestyneestä Bolero/Kiss the Baby Sky/Wasurenaidesta. Kovimmin tajunnan taisi kuitenkin tänä vuonna räjäyttää Super Junior kappaleilla SORRY, SORRY ja It’s You, joista jälkimmäinen on noussut lyhyessä ajassa allekirjoittaneen kaikkien aikojen kuunnelluimaksi kappaleeksi.

Parhaat kappaleet?

Loistavien kappaleiden laajasta kirjosta on jälleen vaikea karsia vain muutama listattava. Edellä mainittujen sinkkujen lisäksi voisin kuitenkin lisätä listaan ainakin Super Junior M:n Super Girlin, 2NE1:n Fire, A’ST1:n Dynamite, Brown Eyed Girlsin Abracadabra, sekä SNSD:n kappaleet Gee ja Genie. G-Dragonin albumilla oli todella monia itseäni miellyttäviä kappaleita, mutta jos muutama täytyy valita, mainitsen kappaleet A Boy sekä 1 Year Station, eli albumin ensimmäinen ja viimeinen raita. Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä lisään jonon jatkoksi Tae Yangin Wedding Dress -kappaleen. Kieltämättä oli hyvä idea järjestää mainostus käänteisesti, eli promota näitä tulevan albumin ei-pääraitoja.

Paras asia?

Chae Yeonin kauan odotettu comeback, kyllä sitä odotettiinkin! Innosta huolimatta täytyy myöntää, että julkaistu materiaali ei ollut toivotunlaista, mutta ainakin laulaja on nyt taas mukana kuvioissa. Tänä vuonna on myös debytoinut moni lupaava artisti, jotka toivon mukaan jatkavat menestystarinaansa ensi vuonnakin. Oli mukavaa nähdä, että korealainen jazz-artisti Youn Sun Nah päätti poiketa kiertueellaan myös Suomessa Pori Jazzien merkeissä.

Huonoin asia?

Super Juniorilla on ollut useampia vastoinkäymisiä mm. liittyen Kanginiin ja Hangengiin, jotka toivottavasti saadaan hoidettua. Myös G-Dragonin biisisotku ja DBSK:n oikeuskiista ovat saaneet ehdottoman huomioni.

Suurimmat odotukset vuodelle 2010?

Edellä mainittujen sotkujen setvinnät, ehdottomasti. Olisi myös mukavaa taas nähdä uusia korealaisia artisteja vierailemassa Suomessa. Seuraavan taisin mainita jo viime vuonnakin, mutta edelleen odottelen balladisti K:n paluuta nyt kun Chae Yeon vastasi toiveisiini! Vasta hiljattain olen kiinnostunut Lexyn musiikista ja täten toivoisin kuulevani myös häneltä uudempaa tuotantoa.

ichi

Parhaat albumit?

4minute – For Muzik

Vaikka kyseessä onkin minialbumi, täytyy tämä valita suosikikseni. Harvemmin tyttöpoppi iskee näin pahasti, mutta tässä on tiettyä asennetta, joka vetos muhun. Koko minialbumi on mun mielestä erittäin hyvä, eikä mikään biiseistä ole huono. Tietenkin jotku yksilöt nousevat yli muiden, mutteivat lyttää niitä.

Parhaat singlet?

f(x) – La chA TA

Tuotti ongelmia löytää sanoja mun ajatuksille tästä.
Tässä on mun mielestä sellasta pientä rebel-henkisyyttä, josta mä pidän. Taistelin aika kauan itseni kanssa, että pidänkö mä tästä vaiko en. Tarpeeksi kauan kuunneltua päädyin kyllä-puolelle, sillä puolella oon pysyny ja oon tyytyväinen, ettei mielipide oo muuttunu.

Parhaat kappaleet?

Yllämainituilta 4minutelta ja f(x)ltä voisi mainita 4minutelle kappaleet Muzik ja Hot Issue, kun taas f(x)lle singlen nimeäkin kantavan La chA TAn. Näiden kolmen tanssilattiaa kutsuvien kappaleiden joukkoon heitän rauhallisemman Epik Highn ja MYKin Map the Soulin.

Paras asia?

Monet yllättävän hyvät julkaisut. Tietenkin Youn Suh Nahin konsertoiminen Pori Jazzissa on hyvää mainosta korealaiselle musiikille.

Huonoin asia?

Järkyttävimpänä asiana Daesungin auto-onnettomuus on mielessä, vaikka herra onkin jo palannut esiintymislavoille.
Myös Epik Highn tauolle jääminen surettaa, vaikka bändi onkin palailemassa aktiviteettiensa pariin DJ Tukutzin paluun jälkeen.

Suurimmat odotukset vuodelle 2010?

Suurimmat odotukset kohdistuvat keikkailuun, vaikkakin hieman epäilyttää, että onko korealaiselle musiikille tarpeeksi faneja, että artistit ja bändit alkavat tulla Suomeen asti. Toivo on silti hyvää pitää yllä – ja eihän sitä ikinä tiedä.

Keike

Parhaat albumit?

Oma suosikkini tämän vuoden julkaisuista oli ehdottomasti kauan odotettu Super Juniorin SORRY SORRY, joka sitten saikin allekirjoittaneen menettämään yöunet jännittäessään levyn sisältöä. Suureksi ja positiiviseksi yllätykseksi kuitenkin muodostui albumin aikuistunut kokonaisuus, ja kyseistä levyä onkin vuoden mittaan kuunneltu paljon. Se on SuJun tähän mennessä paras julkaisu, ja minun mielestäni vuoden paras. Toinen suosikki on ehdottomasti F.T Islandin Cross & Change, joka oli yhtyeen ensimmäinen kokopitkä jäsentenvaihdon jälkeen. Albumi oli todella hyvä merkki siitä, että yhtye ei ole kadonnut mihinkään.

Parhaat singlet?

Tänä vuonna musiikkimaailmalle on ilmestynyt monia uusia tähtiä. Popyhtyeitä ilmestyi jos jonkinlaisia, ja näiden seasta löytyy minunkin singlesuosikkini: B2ST:n Bad Girl yhtyeen ensimmäiseltä minialbumilta sinkaisi suoraan sydämeeni iloisella ja menevällä biitillään. Kyseinen bändi voikin olla yksi parhaita tulokkaita. Vanhoista suosikeista paras singlelohkaisu oli mielestäni kuitenkin G-Dragonin Breathe, joka yllätti minut (ja musiikkimakuni) kokonaan.

Parhaat kappaleet?

Paras kappale tänä vuonna on mielestäni ehdottomasti SHINee:n Ring Ding Dong, joka jo ensimmäiseltä kuulemalta jäi soimaan päähäni eikä ole sieltä vieläkään poistunut. Kappale on äärimmäisen nerokas ja menevä, ja sinkaisi suoraan sydämeeni.

Parhaat DVD:t?

Olen ikäväkseni nähnyt aika vähän keikka dvd:itä, mutta tämän vuoden parhaaksi varmaankin nousee F.T Islandin Rock Prince, joka mielestäni oli todella hieno, hauska, monipuolinen ja mukava kokonaisuus. Sitä oli mukava katsoa ja sen takia se oli mielestäni näkemistäni paras.

Paras asia?

Varmaankin se, kuinka paljon uusia yhtyeitä musiikkimarkkinoille on jälleen saapunut. Uudet musiikilliset kokemukset ovat aina mukavia, ja uusien bändien myötä kaikki meistä löytävät lisää fanittamisen kohteita seuraavaksi vuodeksi.

Huonoin asia?

Minua oikeasti suretti kun Oh Wonbin kertoi jättävänsä F.T Islandin. Se oli todella ikävä uutinen, ja suretti pitkän aikaa. Toinen mielestäni huono ja epäreilu asia oli Super Juniorin Kanginiin kohdistunut arvostelu ja hässäkkä Kanginin baarionnettomuuden jälkeen. Mielestäni asiasta nostettiin hieman liian suuri häly, se oli ikävää. Myös toinen näin loppuvuodesta ikävä asia on myöskin Super Juniorin Hangengin ja SM Entertainmentin väliset erimielisyydet. Toivokaamme että asia selviää parhain päin, eikä Super Juniorin loistelias ura loppuisi tähän.

Suurimmat odotukset vuodelle 2010?

Odotan lisää mahtavia albumeja ja musiikkivideoita. Uusilta bändeiltä voisi ilmestyä ensimmäisiä kokopitkiä, ja vanhemmilta yhtyeiltä lisää nautittavaa musiikkia. Uudet loistavat kappaleet olisivat minun mieleeni.

Seuraavaa vuotta innolla odotellen,
Keike.

namika

Parhaat albumit?

Koska SHINee on minulle se ykkönen, odotukset heidän minialbumistaan, 2009, Year Of Us:ista olivat korkealla, ja kun albumi julkaistiin, se oli mielestäni jopa parempi mitä osasin odottaa. Albumin kaikki kappaleet ovat todella erilaisia, ja jälleen kerran he näyttivät, miten taitavia he ovat tulkitsemaan mitä erilaisimpia genrejä. Tämän albumin avulla he myös toivat itsestään esille aikuismaisemman puolen. Siksi juuri tämä albumi on mielestäni vuoden ylivoimaisesti parhain.
Muita loistavia albumeita tältä vuodelta ovat mielestäni G-Dragonin ensimmäinen sooloalbumi Heartbreaker, 2PM:n odotettu ensimmäinen kokopitkä albumi 1:59PM, sekä F.T Islandin Cross & Change.

Parhaat singlet?

Hyviä singlejä vuodelta 2009 on niin paljon, että jos mainitsisin kaikki, lista ei loppuisi ikinä. Maininnan ansaitsee kuitenkin mielestäni uuden poikabändin, Beastin single Bad Girl. Tämän kappaleen myötä Beast nousi heti yhdeksi suosikkibändeistäni.

Parhaat kappaleet?

Minulle vuoden ehdottomasti parhain kappale on, yllätys yllätys, SHINeen Ring Ding Dong. Perusteluja ei edes tarvita.
Vuoden mieleenpainuvimpia kappaleita ovat olleet myös mm. G-Dragonin Heartbreaker, sekä oma suosikkini Breathe. Brown Eyed Girlsien Abracadabra, 2PM:n mielipiteitä jakanut Heartbeat, sekä yllä mainittu Beastin Bad Girl ovat myös loistavia. Tämäkin lista voisi jatkua loputtomiin.

Parhaat DVD:t?

Parhaaksi DVD:ksi omissa kokoelmissani nousi SHINeen Night -photobookin mukana tullut DVD Day ja Night -photobookien kuvauksista. Sitä jaksaa katsoa aina uudestaan ja uudestaan ilman tekstiyksiäkin.

Paras asia?
Vain yhtä parasta asiaa ei ole, mutta hyviä asioita ovat mielestäni olleet lukuisien uusien bändien debytoiminen, ja vanhojen tuttujen comebackit. Myös se, miten tietoisuus korealaisista artisteita on levinnyt muualle maailmaan, on hyvä asia.

Huonoin asia?

Itselleni kaikkein ikävin asia oli Jayn yllättävä lähtö 2PM:stä. Se harmitti pitkään, ja harmittaa vieläkin. Myös DBSK:n lakisotkut SM Entertainmentin kanssa, sekä kaikki G-Dragonin sooloalbumiin ja ensimmäiseen soolokonserttiin kohdistuneet ongelmat ovat jäänet mieleen todella huonoina asioina.

Suurimmat odotukset vuodelle 2010?

Toivon että vuosi 2010 olisi kaikin puolin parempi vuosi korealaisille artisteille jotka ovat tänä vuonna kohdanneet vastoinkäymisiä. Odotan myös paljon loistavia uusia julkaisuja tutuilta bändeiltä ja artisteilta, sekä paljon uusia tulokkaita! (Ja paljon uutta ja kivaa SHINeeltä, kiitos.)