© KRYPTERIA

Esittelyssä: Saksalais-korealainen KRYPTERIA


kirjoittaja: Anu

Arvostettu Newsweek-lehti valitsi hiljattain 50 vaikutusvaltaisinta Korean ulkopuolista korealaista henkilöä. Tähän tarkoin valikoituun kastiin nousi myös raskaan musiikin ylpeys, saksalaisen KRYPTERIA-bändin Ji-In Cho.

Laulaja-pianisti Ji-In Cho opiskeli musiikkia Saksassa, kunnes päätyi liittymään kolmen saksalaismuusikon, kitaristi-tuottaja Chris Siemonsin, basisti Frank Stumvollin ja rumpali S.C. Kuschnerusin luomaan KRYPTERIAan vuonna 2004. Yhtyeen raskaspohjaista musiikkia voi kuvailla mystiseksi, kauniiksi ja melodikkaaksi hieman muiden menestykseen kohonneiden naisjohtoisten metalliyhtyeiden tapaan. Jo alusta alkaen KRYPTERIA satsasi yhtyeensä mainostamiseen myös Koreassa, missä se on noussut rock-kanavien hittiainekseksi ja tarjosi jopa Korean maajoukkueen virallisen kannustuskappaleen vuoden 2006 jalkapallon MM-kisoissa Saksassa.

Ohessa musiikkivideo For you I’ll bring the devil down, joka on lähtöisin viime elokuussa ilmestyneeltä albumilta My Fatal Kiss.


Ji-In Cho kertoo että vanhempiensa mukaan hän lauloi jo ennen kuin osasi kävellä. Siispä tyttö lähetettiin pianotunneille kuusivuotiaana, jonka lisäksi hän on opiskellut myös viulua ja klassista laulua. Ennen KRYPTERIAa Ji-In osallistui musikaaleihin, bändiin nimeltä Become One sekä työsti jopa menestyksekästä soolouraa, johon lukeutuu esimerkiksi vuonna 2003 singlenä julkaistu cover-versio Alanis Morissetten kuuluisasta hitistä Ironic. Tämän lisäksi hän on esiintynyt yhdessä sellaisten nimien kuten Phil Collinsin, Ronan Keatingin ja Ricky Martinin kanssa.

Alunperin KRYPTERIA nousi julkisuuteen vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristyksen aiheuttamien tsunamien tuhon aikaan, jolloin bändi saksalaisen RTL-kanavan pyynnöstä levytti tulevasta tuotannostaan poikkeavan hyväntekeväisyysjulkaisun nimeltä Liberatio. Näihin aikoihin myös Ji-In liittyi yhtyeeseen, ja hänen lauluaan kuullaan Liberationin uudella versiolla.

Yhtyeen ensimmäinen varsinainen albumi puolestaan oli vuoden 2005 In Medias Res, joskin suosio jatkoi nousemistaan etenkin vuoden 2007 albumi Bloodangel’s Cryn aikaan – tuolloin KRYPTERIA muunsi tyyliään entistä rockimpaan suuntaan ja kiersi esimerkiksi Deep Purplen kanssa sekä esiintyi kahdesti suuren yleisön edessä Vietnamissa. Tämän jälkeen kokoonpano on keikkaillut ympäri maailmaa, mukaan lukien vierailu Suomen Nummirockissa 2007, sekä kerännyt voimia uutta täysipituista albumia, My Fatal Kissiä varten. Viettelevä uutuusalbumi ilmestyi Saksassa viime elokuussa ja muualla Euroopassa tammikuussa 2010.

Ji-In Cho on mainio esimerkki siitä, että korealaisia musiikkitähtiä voi löytää lähempää kuin arvaisikaan, ja hänestä tulemme varmasti kuulemaan vielä lisää.