© IDIOTAPE. All Rights Reserved. / Maailma kylässä

Haastattelussa IDIOTAPE


kirjoittaja: Anu

Elektronista musiikkia soittava IDIOTAPE palaa tänä kesänä Eurooppaan. Tällä kertaa kiertue kattaa myös Suomen, sillä heidät nähdään osana Maailma kylässä -festivaalin ohjelmaa. Keikka järjestetään Helsingin Kaisaniemen puistossa lauantaina 28.5. kello 17.00–17.45. Tapahtuma on ilmainen. Lisätietoa ja lista eri maiden esiintyjistä löytyy festivaalin kotisivuilta.

Ennen kiertueelle lähtöä yhtye vastasi KoME Suomen kysymyksiin. Kolmikko DGURU, ZEZE ja DR kertoi taustoistaan, uusimmasta EP:stään sekä odotuksistaan Maailma kylässä -festivaalia kohtaan. Saimme tietää heidän arvostavan tätä vuosittain järjestettävää festivaalia, joka tarjoaa paitsi monikulttuurisen musiikkikattauksen, myös tietoa ja näkemyksiä tärkeistä maailmanlaajuisista kysymyksistä, kuten naisten oikeuksista ja sananvapaudesta.

Ensinnäkin, kuinka kuvailisitte musiikkianne heille, jotka eivät vielä tunne Idiotapea?

DGURU: Se on kaikkea, mitä tulee mieleen sanoista: elektroninen, live, shoegazing, rock, bändi.

Suurin osa musiikistanne on instrumentaalista, mutta uusin EP:nne RE sisältää valmiiden laulujen uusia sovituksia, vokaaleilla. Miksi päätitte tällä kertaa työskennellä laulajien kanssa?

ZEZE: Soitimme näitä lauluja (remix-versioita) aiemmin keikoillamme. Ja RE-EP:n kohdalla ajattelimme, että olisi kiinnostavampaa tehdä yhteistyötä alkuperäisten artistien kanssa sen sijaan, että vain äänittäisimme remix-version. Lisäksi Short Hair (1979) ja Don’t Go (1981) oli äänitetty liian kauan sitten, emme löytäneet hyvää tiedostoa. Siispä vakuutuimme siitä, että yhteistyö toisten artistien kanssa tekisi EP:stä paremman. Tarkoituksenamme ei ollut luoda lauluja vokaaleilla vaan enemmänkin jalostaa aiemmin tekemäämme yhteistyötä.

Musiikkivideonne kappaleelle With the Flow on hyvin elokuvamainen ja kertoo kodittoman miehen päivästä. Kertoisitteko miten tämä video syntyi?

DGURU: Olimme kiertueella Yhdysvalloissa, kun Los Angelesissa asuva ystäväni otti minuun yhteyttä musiikkivideon tiimoilta. Valittuamme kappaleen keskustelimme sähköpostilla siitä, mitä haluamme musiikkivideolla viestittää. Kiertueen aikana keskustelimme puhelimitse ja verkossa luodaksemme lopullisen version. Kuulin että musiikkivideo voitti palkintoja joillakin filmifestivaaleilla.

Miten päädyitte elektronisen musiikin piireihin? Innoittiko joku tietty artisti tai DJ teidät luomaan elektronista musiikkia?

DGURU: Minusta kehittyi DJ luonnollisella tapaa käytyäni klubeilla. Uskon, että kaikki DJ:nä kuulemani laulut ja tapaamani artistit innoittivat minua luomaan elektronista musiikkia.

ZEZE: Luomme elektronista musiikkia, mutta lapsina me kaikki kolme kuuntelimme rockia. Luulen, että artistit, jotka kuuluvat sekä elektronisen musiikin että rockin maailmaan – kuten The Chemical Brothers, The Prodigy, Nine Inch Nails ja Soulwax – innoittivat meitä eniten.

DR: Olen soittanut monissa eri tyylisissä rockbändeissä. Kyllästyin kuitenkin soittamaan bändeissä, joilla on samanlainen asetelma. Siispä aloin tutkimaan erilaisia musiikkilajeja ja kiinnostuin elektronisesta musiikista.

Olette esiintyneet paljon ulkomailla, muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Venäjällä ja Saksassa. Mistä maista teille on tähän mennessä jäänyt parhaat muistot?

DGURU: Saksan Fusion Festivalilla yleisön vibat ja vastaanotto olivat yksinkertaisesti uskomattomat.

DR: Minulla on hyviä muistoja kaikista paikoista, mutta kaikkein mieleenpainuvin esiintyminen oli Saksassa. Oli uskomaton kokemus nähdä metallimusiikkiväen nauttivan show’stamme.

Toukokuun lopussa esiinnytte Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä. Millaiset odotukset teillä on tätä festivaalia ja ylipäätään Suomea kohtaan?

DGURU: Koreassa meillä ei ole kansalaisyhteiskuntien festivaaleja eikä festivaaleja, jotka keskittyisivät tiettyyn asiaan. Uskon, että festivaalin suurin arvo on tarjota jotakin merkityksellistä tai opettavaista, joten meillä on erittäin korkeat odotukset Maailma kylässä -festivaalia kohtaan.

ZEZE: Kuulin että tämän vuoden teema on oikeudenmukaisuus. On suuri kunnia olla osa festivaalia, jolla on näin merkityksellinen teema. Toivomme voivamme kiittää kunniasta esittämällä mahtavan show’n.

DR: Olen erittäin innoissani, sillä tämä on ensimmäinen kertamme. Kuulin myös, että Maailma kylässä -festivaalilla on mahdollisuus maistella kaikenlaisia herkullisia ruokia. Me kaikki odotamme sitä innolla.

Jättäisittekö lopuksi viestin lukijoillemme?

DGURU: Jatkakaa musiikkimme kuuntelemista! Nähdään pian!

DR: Tulkaa tsekkaamaan Idiotape! Ette tule katumaan!

KoME Suomi kiittää IDIOTAPEa ja VU ENTia haastattelusta.