© CJ E&M CORPORATION, All rights reserved.

Elokuva-arvostelussa The Merciless


kirjoittaja: Anu

Fantasia-, kauhu-, scifi- ja toimintaelokuviin keskittynyt tapahtuma Night Visions esitti Byun Sung-hyunin ohjaaman The Mercilessin Helsingissä Kinopalatsissa 25. marraskuuta. Elokuva oli viime keväänä saanut hienon vastaanoton Cannesin arvostetulla filmifestivaalilla, joten tartuin tilaisuuteen kokea tämä valkokankaalla.

The Merciless (Bulhandang, 2017) on alamaailmaa kuvaava toimintatrilleri. Näyttelijä Sul Kyung-gun esittämä rikollispomo Jae-Ho on päätynyt vankilaan. Siellä hän tutustuu nuoreen Hyun-Soohun ja ottaa tämän suojatikseen. Nuorukaisen roolissa nähdään popryhmä ZE:A:n jäsen Siwan.

”Älä luota ihmisiin. Luota olosuhteisiin” on yksi Jae-Hon Hyun-Soolle antamista neuvoista, ja tämä ohjenuora todella pätee koko elokuvaan. Katsoja ei varmaksi tiedä kuka puhuu totta ja kuka on kenenkin puolella. Juoni monimutkaistuu ja synkkenee loppua kohti. Ongelmista hankkiudutaan eroon raa’alla väkivallalla pitkissä tappelu- ja jopa kidutuskohtauksissa. Toimintaleffoihin tottuneelle The Merciless ei kuitenkaan ole liian rankka, sillä tyylitelty kuvaustapa ja paikoin viljelty huumori keventävät kokonaisuutta.

Jae-Hon kannoilla on poliisiryhmä, joka peitetehtävän avulla tavoittelee isoimpien huumepomojen nappaamista. Harmia tuottaa myös oman rikollisliigan johtaja Ko (Kim Hie-won), joka on alkanut juonia Jae-Hon pään menoksi. Tarkkaan tarinaa ei voi kuvailla, sillä elokuva panostaa yllättäviin käänteisiin. Esimerkiksi Night Visionsin kuvauksessa oli mielestäni kerrottu liikaa: alkuasetelmaksi luulemani järjestelyn paljastumista sai odottaa hämmentävän pitkään. On täysin ymmärrettävää, ettei monikaan innostu katsomaan kaksituntista elokuvaa sokkona, mutta vaikkapa Siwanista ennestään tykkääville suosittelen leffaa mahdollisimman vähillä taustatiedoilla.

The Merciless kerrotaan yhdistelemällä kohtauksia eri aikatasoilta: esimerkiksi välillä seurataan ystävyyden syvenemistä vankilassa ja välillä hypätään hetkeksi vapautumisen jälkeisen huumediilin valmisteluun. Aluksi kerronta tuntui turhankin poukkoilevalta. Myöhemmässä vaiheessa tämän ansiosta tiedonjyväsiä kuitenkin ripotellaan katsojalle mielenkiintoisella tavalla. Kerrontatapa ja juonenkäänteiden nopea tahti edellyttävät kuitenkin keskittymistä – tämän leffan aikana ei kannattane selailla somepäivityksiä.

Siwan eläytyy rooliinsa tunteella, vaikkei ulkonäkönsä vuoksi täysin vakuuta vankilakundina ja itseään isompien korstojen päihittäjänä. Tähän myös viitataan leffassa muutamassa kohtaa, esimerkiksi kun rähäkästä toipuvalle Hyun-Soolle sanotaan jopa hänen mustelmiensa näyttävän hyvältä. Tarinan varsinaiseksi tähdeksi mielestäni nousee kuitenkin Jae-Ho eli näyttelijä Sul Kyung-gu, jonka innostunut nauru raikuu useissa mainioissa kohtauksissa. Sul Kyung-gu onnistuu eleillään luomaan mielikuvan menestyneestä, elämäntapaansa rakastavasta rikollispomosta. Toisaalta yhtä lailla hän myös kykenee hiljentymään Jae-Hon vakavien ja vaikeiden hetkien äärellä.

The Merciless kertoo karun tarinan, mutta elokuvan monipuoliset hahmot ja jännittävä kerronta jättävät innokkaalle tuulelle. Itselleni jäi halu katsoa leffa uudelleen, nyt kun juonikäänteet ovat tiedossa ja vauhdikkaan filmin yksityiskohtiin voi keskittyä paremmin. Toiminnan ystäville ehdottomasti katsomisen arvoinen tapaus.