© All Rights Reserved

Draamakatsaus: Reply 1997


kirjoittaja: Jenna

Fanikulttuuri on herättänyt keskustelua puolin ja toisin. Tänä vuonna esitetty draamasarja Reply 1997 nostaa aiheen tapetille kertomalla tarinan poikabändejä vannoutuneesti ihailevista kaveruksista. Pääosissa nähdään tuttuja nimiä, kuten Jung Eun Ji, Seo In Guk, Hoya ja Sechskiesin Eun Ji Won.

Pohjatietoa sarjasta:

Reply 1997 on tarina 90-luvun äärimmäisestä k-pop-fanikulttuurista. K-popin kultakauden kärkibändeihin lukeutuivat poikaryhmät H.O.T ja Sechskies, jotka on valittu myös tämän draaman aineksiksi.

Tarina kertoo kuudesta kaveruksesta, jotka kävivät samaa lukiota Pusanissa. Joukko tapaa uudelleen vuoden 2012 luokkakokouksen merkeissä, ja päätyvät muistelemaan vuotta 1997, jolloin he olivat vielä lukiossa. Tarina hyppii edestakaisin 90-luvun ja nykypäivän välillä. Pääpiste pyörii H.O.T-bändiä jumaloivan Sung Shi Wonin ja hänen kavereidensa elämän ympärillä.

Analyysia hahmoista:

A Pinkin Jung Eun Ji – Sung Shi Won.
Shi Won on kutakuinkin koko maailman suurin fanityttö. Voin vain kuvitella, millaisia korealaiset fanitytöt oikeasti ovat.

Sooloartisti Seo In Guk – Yoon Yoon Je
Yoon Je ja Shi Won ovat olleet lapsesta asti parhaita kavereita. Yoon Je on kiltti naapurinpoika, josta ei oikein saa selvää, mitä hänen päässään liikkuu.

Shin So Yool – Mo Yoo Jung
Yoo Jung on Shi Wonin paras kaveri, ja he ovat samalla luokalla. Yoo Jung on tunnettu ”hyppivän” yhtyeiden fanikannasta toiseen. Sepäs vasta sopan aiheuttaakin, kun Yoo Jung innostuu fanittamaan kaverinsa suosikkibändin, H.O.T:n, ”vihollista” eli kilpailijaa, Sechskiesia.

INFINITEn Hoya – Kang Joon Hee
Joon Hee on Yoon Jen kanssa samalla luokalla. Joon Hee on kaikkien tyttöjen ihanne; kaunis, kuuntelee kavereidensa kanssa samaa musiikkia, raahautuu konsertteihin ja fanittaa mukana. Joon Hee kuitenkin kantaa salaisuutta sisällään.

Entinen Sechskies jäsen, nykyinen sooloartisti Eun Ji Won – Do Hak Chan
Hak Chan siirtyy Joon Heen ja Yoon Jen luokalle kesken lukukauden. Hänen perheensä joutui muuttamaan Soulista Pusaniin Hak Chanin isän työn takia. Hak Chan on päällisin puolin ”cool”, mutta tyttöjen edessä hänestä tuleekin ujopiimä. Sarjan muut pojat ovat ehkä hieman kateellisia, koska Hak Chanin sanotaan omistavan suuret pornovideokokoelmat. Tiedettävästi hän jopa itse editoi niitä…

Lee Shi Un – Bang Sung Jae
Sung Jae on sarjan ”hauska hemmo”. Hän on hieman outolintu, ja samalla luokalla muiden poikien kanssa.

Arvostelu:

Kuulin paljon hyvää keskustelua draamasarjasta Reply 1997:
”Se on niin ihana ja söpö ja kaikkea”
”Se on niin erilainen kuin tavanomaiset korealaiset draamat”
”Näyttelijät on todella hyviä”

Ja vaikka mitä muuta.

Aasialaisen draaman ahkerana seuraajana päätin siis antaa tälle sarjalle mahdollisuuden. Eikä asiaan tietenkään vaikuttanut näyttelijäkaarti… Onhan tässä sarjassa Seo In Guk, Eun Ji Won sekä Hoya.

Aloitin sarjan, ja maratoonasin ensimmäisen puoliskon, jaksot yhdestä kahdeksaan. Niiden kahdeksan jakson jälkeen, mietin:

”Miten ja miksi ihmeessä tämä sarja on niin ylistetty ja kaikkea? Toki, tarina on söpö, sarjassa on hyvän komedian ainekset, ja mikä parasta, näyttelijät ovat karismaattisia = Täydellinen draama, eikö? Mutta antaa nyt sarjalle 10/10 pistettä? Ei ikinä. En ole varma, ansaitseeko sarja edes 8/10 pistettä.”

Seuraavana päivänä, yöunien jälkeen, katsoin loput kahdeksan jaksoa. Sarjan toinen puolisko on omasta mielestäni paljon vahvempi ja parempi kuin ensimmäiset kahdeksan jaksoa. Päätekijänä tähän saattaa olla se, että tarina alkaa sitoutua kasaan sarjan puolivälin jälkeen. Parasta tässä sarjassa oli se, että loppua ei kerrottu liian ajoissa.

Mielipiteeni näyttelijäkaartista:

Tykkäsin todella paljon siitä, että sarja hyödynsi uusia kasvoja. Se tosin näkyy myös näyttelemisen tasossa… Rakastin myös sitä, että kaikki näyttelijät puhuivat Pusanin aksentilla. Se kuulostaa mielestäni todella kivalta.

Aikaisemmin minulla ei ole ollut mitään mielipidettä tyttöryhmä A Pinkistä. En vain ole päässyt heidän musiikkiinsa ”sisälle”, joten mietin todella kauan, katsoako Reply 1997 vai eikö… Sillä naispääosa sarjassa on A Pinkin jäsen, Jung Eun Ji.

”He ovat tylsiä, eivätkä eroa mitenkään muista tyttöbändeistä”, ajattelin. Eun Jin näyttelytaidot osoittivat minun olevan väärässä. Sarjan alussa hänen hahmo oli todella ärsyttävä jatkuvalla valituksellaan. Sarjan edetessä kasvoin pitämään hänen hahmostaan.

Tiesin ennestään, että Seo In Guk on sydäntenmurskaaja, mutta tämä sarja pisti minut arvostamaan häntä vielä enemmän.

Mitä tulee Hoyaan… no… näytteleminen ei ole maailman uskottavinta, mutta hänen hahmonsa oli todella hyvin toteutettu.

Eun Ji Won, joka 90-luvun tähtenä on nyt jo yli 30-vuotias, teki todella hyvän suorituksen näytellessään 10 vuotta nuorempaa lukiolaispoikaa. Hänen hahmonsa oli mielestäni sarjan paras hahmo.

Mielipiteeni sarjasta tiivistettynä:

Annan tälle sarjalle 8/10 pistettä. En pitänyt siitä, kuinka tarina hyppi koko ajan ajassa taakse ja taas takaisin nykyaikaan. Ironista sinänsä, koska se on tarinan pääidea… Sarjan edetessä kaikki palaset liimautuivat paikoilleen. Ajattelin antaa sarjalle yhdeksän pistettä, mutta en vain kyennyt… Olen sarjan jälkeen yrittänyt kuunnella A Pinkin musiikkia, mutta vieläkään ei iske minuun. No, kaikkia ei voi miellyttää.

Kaiken kaikkiaan sarja on todella söpö. Kannattaa katsoa. Sarjasta oppii paljon 90-luvun k-popista.