YMGA – Made In R.O.K


kirjoittaja: Eve

YG Entertainment julkisti viime vuonna uuden oldschool hiphop -ryhmän, YMGA:n, jonka jäseninä ovat Masta Wu ja Digital Masta DM. Masta Wu on aikaisemmin julkaissut kaksi soololevyä YG Entertainmentilla, vuosina 2003 ja 2007. YMGA on myöskin vieraillut Uhm Jung Hwan minialbumilla D.I.S.C.O. Vuorossa on arvostelu ryhmän ensimmäisestä minialbumista Made In R.O.K.

Edellämainitun minialbumin aloituskappale on intro nimeltään Get Up, joka pohjustaa seuraavaa kappaletta taidokkaalla ja vuorottaisella Masta Wun ja DM:n räpillä. Scandalissa vierailevana vokalistina ääntään pääsee käyttämään 1TYMin Danny. Siitä on jo tovi kun herran ääntä on viimeksi päässyt kuulemaan ja taito kuuluu olevan vielä hallussa. DM:n karhea ja matalaäänisen räppäyksen pystyy erottamaan hyvin Masta Wun selkeästi tasaisemmasta ja koossapysyvämmästä äänestä.

Kolmas kappale on monille jo ennestään tuttu; Tell It To My Heart on tehty alunperin Taylor Daynelle tämän debyyttiä varten 1987, eli 22 vuotta sitten. YMGA:n coverissa vierailee Uhm Jung Hwa, ja kyseessä hieno versio näinkin vanhasta kappaleesta uudessa ja nykyaikaisemmassa muodossa. YMGA ja kirkasääninen Uhm Jung Hwa pystyvät myös hyvin tuomaan omia persooniaan mukaan, ja kappaleella on selkeästi erilainen tunnelma ja tyyli alkuperäisversioon verrattuna.

Seuraavan raidan kunnia kuuluu koko YG-perheelle sekä DJ Wreckxille. Kappaleessa räppäävät oman kuuloni perusteella mm. G-Dragon, 1TYMin Teddy, Masta Wu, DM sekä 2NE1:ssa hiljattain debytoinut CL. Tarkkakuuloinen saattaa myös huomata Taeyangin vokaalit CL:n räppäyksen keskellä, ja laulu ilmentääkin YG-perheen räppärien määrää ja laatua.

Seuraavassa kappaleessa pääsee vauhtiin Taeyang. Kappaleen taustamusiikki, DM:n ja Masta Wun räppäys sekä Taeyangin vokaalit luovat kolme erilaista maailmaa, jotka kutoutuvat yhdeksi kokonaiseksi kudelmaksi, tuoden toinen toistaan loistavasti esille. Tätä seuraa Ji Eunin vokaaleilla höystetty trance/pop-kappale Let It Play. Let It Playssa Ji Eun pääsee leikkimään monipuolisella äänellään, tuoden omaan lauluunsa huomattavasti lisää vivahteikkuutta. Kappaleen veikeys ja mieleenpainuus jättävätkin jälkeensä kuulijalle varsin energiset tunnelmat.

Jokaikisestä kappaleesta huomaa, että nämä kaverit ovat olleet alalla jo kauan, ja molemmilla yhtyeen jäsenillä onkin oma selkeä roolinsa ja tyylinsä. Kappaleet ovat viimeisteltyjä ja covereiden uudelleenluomiseen on panostettu. Made in R.O.K oli yksi vuoden 2008 mieleenpainuvimmista hiphop -julkaisuista. On myös hienoa kuulla kunnon rehellistä oldschool-hiphoppia Korean populäärimusiikin mainstream hiphop/pop-synteesin jälkeen.