© U-Kiss. All Rights Reserved.

U-Kiss – Solo & Unit Album


kirjoittaja: Hanna

Kun sain U-Kissin uusimman japaninkielisen Solo & Unit Albumin kappaleet kuunteluuni, tiesin tavallaan mitä odottaa, olihan kyseessä tutut biisit. Settilista pääsi kuitenkin hieman yllättämään, koska en tajunnut ajatella sen sisältävän niin paljon balladeja. Tunnelataus oli odottamaani suurempi.

Albumi alkaa Soohyunin, Kevinin ja Hoonin sooloilla, jotka ovat kaikki Kevinin Make Me:tä lukuun ottamatta tunteikkaita balladeja. Soohyunin Kimi Dake Wo, Kevinin Out of My Life (feat. K), Hoonin Yukizakura ja Aikanade sisältävät kaikki pianosäestystä ja vahvoja laulusuorituksia rakkaudesta. Sanomiltaan kappaleet vaihtelevat halusta suojella rakkaintaan eroamisen tuskaan.

Eikä siinä vielä missään nimessä kaikki, sillä U-Kissin kaikki vokalistit pääsevät herkistelemään muutenkin erilaisissa kokoonpanoissa. Ensin Soohyun, Hoon, Kevin ja Kiseop tulkitsevat toiveikkaan Orionin. Sitten Soohyun ja Hoon duetoivat Passagen, rakkauslaulun, jota Eli featuroi räppäämällä taustalla. Sitten on vielä Crazy 4 U, jossa Kiseop muodostaa trion yhdessä Soohyunin ja Hoonin kanssa. Näissä biiseissä on sentään positiivisempi sointi ja sanoma kuin alun sooloissa, vaikka piano ja vahva tulkinta ovat edelleen voimissaan.

Yhdeksäntenä kappaleena on Baby, Touch Me, joka on tervetullutta vaihtelua kaikkien balladien jälkeen. Kyseessä on Kevinin ja Elin dance pop -duetto. Se on aiempia kappaleita intohimoisempi laulu mielitietylle, jonka kanssa haluaisi päästä lähentymään enemmänkin. Duettopari ja aihe miellyttävät tätä kuulijaa!

Seuraavat kaksi kappaletta ovat molemmat vuodelta 2015. Head Up High on yksi allekirjoittaneen suosikeista, samoin kuin One Call Away. Ensinnä mainittu on Kiseopin, Elin ja Hoonin tähdittämä tsemppibiisi; laulussa käsketään tavoittelemaan unelmiaan pää pystyssä vastoinkäymisistä huolimatta, sillä joku päivä varmasti vielä onnistaa. Pudotus tästä popahtavasta rohkaisusta Soohyunin ja Kevinin herkkääkin herkempään One Call Awayhin on hieman julma, mutta tulevia sävellyksiä ajatellen ymmärrettävä. Kun One Call Awayn ensitahdit lipuvat ilmoille, sulan vähän. Soohyun ja Kevin tulkitsevat jättäjältä jätetylle osoitetun laulun niin tunteikkaasti, että en voi muutakaan.

Ennen Kiseopin sooloa soi Kevinin, Kiseopin ja Solo & Unit Albumin versiossa AJ:n korvanneen Junin Play Back. Se on rokahtavampi pop-kappale, josta ei menoa ja meininkiä puutu. Jostain syystä se ei ole koskaan yltänyt suosikkeihini, vaikka onkin live-esityksissä ihan mielekästä katsottavaa.

Kiseopin Spring Loven kuulen nyt ensimmäistä kertaa, ja sen lisään mielelläni suosikkeihini. Kappale on kirjaimellisesti hänen, sillä hän on sekä säveltänyt että sanoittanut sen. Alun perin hän on tehnyt sen koreaksi nimellä Neo-Ran-Bom (Spring Like You / 너란봄), mutta se on käännetty japaniksi Solo & Unit Albumille. Herkkä rakkauslaulu toivoo ikuista rakkautta parille, joka on väliaikaisesti erossa toisistaan. Omillaan Kiseop pääsee näyttämään äänensä värejä ryhmälaulua selvemmin, mikä on hienoa. Onnittelen häntä myös mielessäni hienosta sävellyksestä, joka on simppeli, mutta toimiva nousuineen ja laskuineen.

Albumin kaksi viimeistä biisiä, DAMN!! ja All of Tonight, nostavat levyn tunnelmaa loppua kohti ja edustavat uusinta U-Kissiä. Junin ja Elin DAMN!! on tiukan syntikan ja elektronisen rummutuksen täyteistä räppiä. Jostain syystä se ei kuitenkaan vakuuta minua. En ole räpin ystävä, mutta voin silti sanoa kuulleeni parempaakin settiä. Koko bändin biisi All of Tonight sen sijaan vakuuttaa! Sen rytmi on pehmeämpi, mikä sopii viettelysbiisiin mainiosti. Siitä voisi hyvinkin kuvata muutama vuosi sitten koreaksi julkaistun Stop Playingin kaltaisen kiusoittelevan musiikkivideon!

Solo & Unit Albumin lopetus oli hyvä yritys nostattaa levyn tunnelmaa, mutta kokonaisvaltaisesti minulle jäi levystä hieman alakuloinen olo. En tosin tiedä johtuuko se vain minusta, kun ajattelen tämän olevan mitä luultavammin Kevinin viimeinen albumi U-Kissin riveissä. Niin tai näin, albumi alleviivaa U-Kissin vahvaa laulutaitoa. Levy saattaa olla hieman tasapaksu kaikessa herkkyydessään, mutta toisaalta tällainen herkempi konsepti sopii kevääseen. Huomaan myös olla iloinen siitä, että jokaisen jäsenen soolot ovat nyt yksissä kansissa!

Alla Soohyunin musiikkivideo kappaleelle Kimi Dake Wo.

Levy-yhtiö K☆Records julkaisee Solo & Unit Albumin Euroopassa sekä digitaalisesti että CD:nä. Fyysisen albumin voi ennakkotilata esimerkiksi Amazonista, CDon.comista ja Neo Tokyosta.