© Daeki

Tracon – Kpop japaniharrastajien keskellä


kirjoittaja: Katirin

Ensimmäinen Tracon koettiin vuonna 2005 ja siitä asti tapahtuma on joka vuosi vetänyt enemmän väkeä. Suosion takia tapahtuma siirtyi alkuperäistiloista TTY:lta Tampere-talolle jokunen vuosi sitten. Kävijämääräennätykset menevät rikki vuosi vuodelta, eikä tämäkään vuosi ollut poikkeus. Viime vuoden kävijämäärä koko viikonlopulta oli 5017 henkeä, kun taas tänä vuonna pelkästään lauantai veti 5000 henkeä. Moni saikin lukea conin lippuluukulta lapun ”con loppuunmyyty”.

Haastattelin Traconin viestintävastaavaa Santtu Pajukangasta ja hänen kertomansa mukaan Traconin maksimikoko on jo saavutettu ja con tuskin suurenee enää. Sen sijaan sitä pyritään kehittämään koko ajan eteenpäin tuoden mukaan yhä kiinnostavampia ohjelmia. Ohjelmat valitaan sen mukaan mikä kiinnostaa valtaosaa conittajista, mutta rajaus on laaja. Ohjelmia löytyy niin animen ja mangan, kpopin kuin roolipelaamisenkin aihepiireistä, joten kaikille on kaikkea. Isoimmat ohjelmat pyritään sijoittamaan eri aikoihin, koska ne vetävät luonnollisesti eniten yleisöä; tällaisia ovat esimerkiksi cosplay-kisat ja cosplay-deitti. Isojen ohjelmien väliin jääviin ohjelmapaikkoihin pyritään järjestämään muu ohjelma niin, että jotain olisi aina jossain menossa eri harrastajaryhmille.

Kun tuli puhe muihin Aasian maihin ja kulttuureihin liittyvistä ohjelmista, Pajukangas mainitsi, että olisi hienoa saada tulevaisuudessa iltabileisiin esiintymään joku ulkomainen artisti esimerkiksi Japanista tai Koreasta. Joka Traconissa on ollut hienoja kotimaisia esiintyjiä, mutta ulkomainen artisti vain parantaisi conin laatua ja se olisi erikoinen kokemus. Mutta tämä on vain toivomus tulevaisuutta varten eikä mitään ole siis suunniteltu. Vielä.

Kun kysyin miten Tracon suhtautuu tähän, että paikalle saapuu muita Aasia-harrastelijoita, jotka eivät ole niinkään Japanista kiinnostuneita, vastaus oli että totta kai ovat tervetulleita. Jokainen kävijä on arvokas kävijä. Eli älä siis kpop-fanina pelkää saapua paikalle!

Kpop-ohjelma valloittaa

© Kati
© Kati
Ohjelmakartassa näkyi tänä vuonna pari ohjelmaa jotka olivat varmasti kaikkien kpop-harrastajien mieleen; ensimmäinen oli lauantain ”OxiGen – Asian pop live”, jossa edellämainittu ryhmä esitti tunnettuja kpop-kappaleita tanssimalla ja laulamalla. Kappaleita kuultiin aina U-KISSista Big Bangiin ja tunnelma oli loistava. Mukana oli myös Pakko tanssia ja Dance-tv-ohjelmista tuttu Rasmus Leppänen ja hän oli tehnyt oman koreografian G-Dragonin Crayon-kappaleeseen, mikä saikin arvostetut huikeat aplodit. Täytyy vielä mainita, että allekirjoittaneelta lähtee propsit B.A.P Warrior -kappaleen Zelon rap-kohdan vetämisestä livenä! Aivan mieletöntä!

Toinen kpop-aiheinen ohjelma oli sunnuntain ”JPOP vs. KPOP: The live action” ja tästä vastasi jpop-covereihin keskittyvä Chotto!Chocolate ja kpop-covereita tekevä .ZERO. Ohjelma oli tehty hyvällä huumorilla: tanssiesitys eteni tarinan lailla ja siihen oli panostettu. Yleisöltä heltisi joka coverin jälkeen raikuvat aplodit, ja kappaleita tansseihin kuultiin niin Morning Musumelta, AKB48:lta, BTOB:lta, LC9:lta kuin BTS:lta. Ei väliä, vaikka kpop-coverit olivatkin suurimmaksi osaksi rookie-ryhmiltä koska ne olivat upeasti tehty. Kuulin esimerkiksi parin vierustoverini kommentoivan, että eivät tiedä useimpia niistä kpop-kappaleista, mutta upea show silti. Ehkä esityksen jälkeen moni jpop-fani hurahtikin kpop-maailmaan (ja toisinpäin)? Pitänee vielä mainita, että kun esitys loppui, yleisön aplodit eivät tuntuneen loppuvan millään ja ryhmät tulivat lopulta vielä lavalle vetämään encoren. Encore ei kuulemma ollut edes suunniteltu, mutta yleisön vaatimuksesta vetivät sen ja hyvin vetivätkin, vaikka ei ollutkaan harjoiteltu. Tämä kirjoittajakin nautti esityksestä täysin siemauksin, joten ei ollenkaan paha valinta ohjelmakarttaan!

Muuta epävirallista kpop-ohjelmaa oli sitten tarjolla karaoken muodossa. Animekaraokessa nimestä huolimatta oli kpop-kappaleita listalla ja kun vähän aikaa touhua seurasi, niin kyllä siellä aina jokunen kävi kpop-kappaleita hoilaamassa. Tosin osa kpop-faneista tuntui valittelevan sitä, että uusimpia kpop-kappaleita puuttui listasta ja joiltakin suosituilta ryhmiltä kappaleita ei ollut kuin yksi tai ei ollenkaan.

Kpop-harrastajat conissa

Allekirjoittanut näki Traconissa yllättävän paljon kpop-harrastelijoita, mistä tulikin myöhemmin sellainen ahaa-elämys, että ”kpop-skene todellakin on Suomessa kasvamaan päin”. Kpop-cosplayaajiakin paikalla näkyi. Eniten jäi mieleen EXO-ryhmä, joilla oli päällä Wolf MV:stä ja esityksistä tutut asut. Monella ei-cosplayaajalla roikkui laukuissa pinssejä ja tekstejä, joissa oli kyseisen henkilön fanittama kpop-ryhmä. Useimmat tuntuivat fanittavan montaa kpop-ryhmää kerralla.

Tein kpop-harrastelijoiden keskellä gallupia heidän kpop-harrastuksestaan ja siitä miksi ovat Traconiin tulleet. Sain jokseenkin yllättäviä vastauksia. Puolet kpop-faneista eivät olleet koskaan harrastaneet mitään Japaniin liittyvää ja puolet niistä, jotka harrastavat sekä animea ja mangaa että kpop-musiikkia kertoivat Japani-harrastuksen jääneen vähemmälle tai loppuneen jopa kokonaan kpopin tultua kuvioihin. Kysyin erityisesti näiltä pelkästään kpoppia harrastavilta miksi he ovat Traconissa, joka on suunnattu enemmänkin japani-harrastajille, ja sain vastaukseksi, että he ovat tulleet tapaamaan kavereita ja hengaamaan. Moni myös mainitsi, että Traconista saa usein uusia kavereita samoista harrastuspiireistä ja että Tracon on heidän mielestään vuoden paras con.

Tietysti piti myös kysyä kuinka kauan ihmiset ovat olleet kpop-harrastajia ja mikä on suosikkiryhmä. Yli puolet vastaajista kertoivat olleensa kpop-faneja vasta noin vuoden tai kaksi. Vain pari sanoi harrastaneensa yli neljä vuotta tai enemmän. Eli ilmiö on siis Suomessa vielä tuore ja tulevaisuudessa voi odottaa lisää faneja kpopin piiriin. No entä se suosituin ryhmä sitten? Ainakin Traconin kpop-fanien osalta suosikeiksi nousivat EXO, B.A.P ja Infinite.