© Daeki

Sasaeng-fanit


kirjoittaja: Roro

Korean viihdealalla on omat ongelmansa, kuten kaikkialla muuallakin maailmassa. Suurimmalta osin ongelmat ovatkin samoja. On kuitenkin yksi ongelmallinen ilmiö, joka on ilmenee juuri Etelä-Korean viihdeteollisuudessa, varsinkin idoleihin liittyen. Tämä ongelma on sasaeng-fanit. Tarkoitukseni on tässä jutussa kertoa sasaeng-fanien ongelmasta ja siitä miten se vaikuttaa viihdealaan.

Sasaeng tarkoittaa koreaksi yksityiselämää, ja on vaikeaa keksiä näille faneille kuvaavampaa nimeä. Periaatteessa sasaeng-fanit haluavat tietää idolistaan kaiken. Tästäkin löytyy erilaisia omistautumisen tasoja; Jotkut seuraavat idoleitaan vuorokauden ympäri ja ovat valmiita maksamaan erinäisistä tiedoista huimia summia, toisilla taas on oma elämä ja stalkkaaminen tehdään vapaa-ajalla. Kaikki sasaeng-fanit ovat kuitenkin stalkkereita tavalla tai toisella, ja he tekevät julkkisten elämästä kamalaa.

Takseja ja leiriytymistä

Sasaeng-taksit ovat varmaankin yksi sasaeng-ilmiön vaarallisimmista ilmenemismuodoista. Varsinkin idolien aikataulut ovat tunnetusti erittäin kiireisiä, ja he ovat siirtymässä paikasta toiseen jatkuvasti. Tällöinkin sasaeng-fanit haluavat seurata heitä, joten sasaeng-taksit saivat alkunsa. Ne ovat harvoin luvallisia, ja kuljettaja veloittaa usein hurjia summia jokaiselta tunnilta. Sasaeng-taksit ovat vaarallisia siksi, että kuljettajat ovat valmiita unohtamaan kaikki liikennesäännöt julkkiksien autoja seuratessaan. Ylinopeudet ovat aivan tavallisia, ja taksit aiheuttavat vaaratilanteita jatkuvasti. Tämä aiheuttaa sivullisille uhkaa ehkä eniten koko sasaeng-toiminnassa.

Toinen merkittävä esimerkki on idolien asuntojen ulkopuolelle leiriytyvät fanit, jotka tilaisuuden tullessa myös tunkeutuvat sisälle asuntoihin. He vievät mukanaan idolien omaisuutta ja jättävät asuntoon vaikka omia käytettyjä alushousuja. Tämä ei ole edes ällöttävimpiä sasaeng-fanien tekosia, sillä heidän on raportoitu myös ulostavan idolien oville. Kyllä, luit tuon oikein. Ja kukapa ei olisi kuullut 2PM:n jäsenen Taecyeonin saamasta kuukautisverellä kirjoitetusta kirjeestä.

Vakava ongelma

Idolit eivät ole ainoita kärsijöitä, sillä sasaeng-fanien teot vaikuttavat myös julkkiksien läheisiin. Idolit ja heidän läheisensä joutuvat sekä kärsimään stalkkauksesta itse että katsomaan sivusta, kun heille läheinen ihminen on sasaeng-fanien uhri. Tähän mennessä vain TVXQ:n jäsen Changmin on kertonut televisiossa joutuneensa käymään terapiassa sasaeng-fanien takia, mutta itse ainakin luulen, ettei hän ole ainoa. Normaali ihminen voi vain kuvitella, kuinka stressaavaa ja pelottavaa on olla sasaeng-fanien kohteena ja menettää yksityisyytensä täysin.

Pahinta koko ilmiössä kuitenkin on se, että keinot sasaeng-fanien toiminnan lopettamiseksi ovat hyvin rajalliset, elleivät jopa olemattomat. Suuri osa sasaeng-faneista on nimittäin alaikäisiä, jolloin poliisi voi puuttua heidän tekemisiinsä vain tiettyyn pisteeseen asti. Tähän on reagoitu lisäämällä helmikuussa 2011 Etelä-Korean asetukseen alaikäisten rikoksista lisäys, joka suojelee idoleita faneiltaan.

Toinen ongelma on ilmiön laajuus, joka tekee siihen puuttumisesta vielä vaikeampaa. Suosituimmilla ryhmillä on tuhansia sasaeng-faneja. Vanhemmat ovat usein täysin tietämättömiä lastensa toimista ja asettuvat helposti heidän puolelleen. Tällöin sasaengit voivat vaikka väittää ryhmän managerin, joka yrittää hoitaa tilannetta, ahdistelleen heitä. Jotain on kuitenkin tehty, vaikka ei paljoa, sillä yllämainitun lisäyksen lisäksi julkkiksille on perustettu tukikeskus, joka auttaa elämään julkisuuden kanssa.

Sasaeng-fanit ovat siis erittäin suuri ja pelottava ilmiö, jota vastaan on vaikea taistella. Voimme vain toivoa tilanteen paranevan vähitellen, sillä kukaan ei halua nähdä toisten ihmisten ja varsinkaan itselle tärkeiden idolien kärsivän.