© LEDApple. All Rights Reserved.

LEDApple – Gloria, Helsinki 24.8.2014


kirjoittaja: Anu

LEDApple nappasi kunnian soittaa Suomen ensimmäisen toteutuneen kpop-konsertin. Viisihenkinen kokoonpano, jota asiaan perehtymättömille voisi kuvailla pop rock -yhtyeen ja perinteisen koreografioidun poikabändin yhdistelmäksi, keräsi Glorialle runsaasti yleisöä. Laulajat Hanbyul ja Kyumin seisoivat lavan keskellä mikrofoniensa äärellä, ympärillään kitaristi Youngjun, basisti Gwangyeon ja rumpali Hyoseok. Settilista alkoi kappaleella Run to You, joka johdatteli hyvin bändin rockahtavaan maailmaan. Nimenomaan rockahtavaan, sillä vaikka LEDApple levyllä paikoin kuulostaa hyvinkin haaveilevalta poikapoppoolta, keikan jyhkeä äänimaailma instrumentteineen terästi jopa balladit särmikkäiksi. Kaiken kukkuraksi settiin sisältyi myös muutama instrumentaalirevittely. Monitahoisuus on aina hyvä asia, tosin voisin kuvitella, että osa heistä, jotka keikan soundista tykkäisivät, eivät ehkä musiikkivideoiden perusteella olisi arvanneet saapua paikalle. Toki lavalla nähtiin myös Hanbyulin ja Kyuminin yhdenaikaisia tanssikoreografioita, jotka korostivat bändin toista puolta, huoliteltua idolityylistä vaikutelmaa. Hiotut tanssiliikkeet innostivat fanit kiljumaan onnesta kerta toisensa jälkeen.

Sujuvan englanninkielen taitonsa ansiosta Hanbyul oli ottanut välispiikit kontolleen. Bändin jäseniä esitellessä hän nimitti Kyuminia ”sexy guyksi”, mikä todella vaikuttaa muodostuneen Kyuminin osuudeksi. Roolijako on tuttua popmaailmassa, jossa faneille halutaan tarjota kattaus erilaisia persoonia oman suosikin löytymiseksi. LEDApplen pop-aspektia nostaa esiin myös idolimusiikista tutut imelät balladilyriikat, joissa rakkauden kohteeksi nimetään juuri sinä, ”you”, sen sijaan että laulettaisiin epäsuoremmin jostakusta tytöstä/pojasta.

LEDApplen monipuolisuudesta kertoo myös eri musiikkityylien sujuva hyödyntäminen. Keikan aikana siirryttiin rockista balladeihin ja tanssikappaleisiin, ja etenkin loppupuolella myös rap-tunnelma nousi laajemmin esiin. Yleisö oli tiiviisti mukana, ja esimerkiksi latinovaikutteisen Bad Boysin kohdalla bändi jätti ”livin’ la vida loca” -osion fanien täydennettäväksi. Toisenlaista kommunikaatiota seurasi keikan lopussa, kun LEDApple esitti kaksi julkaisematonta laulua. Koska biisit eivät olleet tuttuja, Hanbyul opetti Kiss Me Darlingin idean ennen sen esittämistä: lauletaan yhdessä kirjain kerrallaan ”K-I-S-S” ja sitten ”kiss”. Yleisöstä ehdotettiin kuitenkin vaihtoehtoisia kirjaimia, jotka Hanbyul lauloi laulun tahdissa ääneen: ”F-U-C-K – fuck?” Heti perään hän ”havahtui” asiaan ja totesi sanoitukset vääriksi: ”No!”, mikä lievästi sanoen huvitti faneja.

Toinen julkaisematon laulu oli Because of You, nopeatahtinen poplaulu jonka kertosäe ei tuntunut sopivan kuvioihin. Ymmärrän mitä säveltäjä on hitaamman osuuden lisäämisellä hakenut takaa, mutta ainakaan ensi kuulemalta laulu ei omaan korvaani kuulostanut täysin toimivalta. Tuoreen materiaalin lomassa ihailijoiden huomion keräsi viimeisen laulun esittely. Hanbyul sanoi ensin, että luvassa olisi ”viimeinen laulu tältä vuodelta”. Nuorukainen kuitenkin korjasi sanansa, sillä hän oli tarkoittanut sanoa ”viimeinen laulu tältä kerralta”. Asia nostatti välitöntä spekulointia fanien keskuudessa.

Paluusuunnitelmia tai ei, LEDApple on yhtye, joka yhdistää pop rockin ja idolipopin parhaita puolia moneen makuun sopivaksi kokonaisuudeksi. Tämän ansiosta LEDApplen kaltainen bändi voisi parhaimmillaan sulautua Pohjoismaissa jopa kpop-ympyröiden ulkopuolelle.