© PSY. All Rights Reserved.

Katsauksessa PSYn Gentleman


kirjoittaja: KoME-tiimi

Gangnam Style -hitillään maailmanmaineeseen noussut PSY ei säästele puitteissa. Uusi single Gentleman ilmestyi perjantaina 12.4. heti keskiyön aikaan. Livenä se esitettiin seuraavan päivän suurkonsertissa nimeltä HAPPENING. Seoul World Cup Stadiumilla järjestetty tapahtuma mahdollisti 50 000 hengen yleisön, minkä lisäksi esiintyminen lähetettiin YouTuben välityksellä koko maailmalle.

HAPPENING-konsertin järjestämiseen kului 3 miljoonaa wonia (yli 2 miljoonaa euroa). Tärkeää hetkeä varten kaiken oli tietenkin oltava kunnossa: PSY palasi Koreaan jo viikkoja ennen konserttia hiomaan esityksen ja tulevan singlen yksityiskohdat virheettömiksi. Tapahtumassa nähtiin osuudet myös 2NE1:lta ja GD:ltä.

GENTLEMANin musiikkivideon voit katsoa YouTubesta:

KoME-tiimi pohti uuden singlen tyyliä ja menestysmahdollisuuksia.

Millaiset ensivaikutelmat sait uudesta kappaleesta? Pidätkö siitä?

Anu: Etenkin ensimmäisillä kerroilla laulu kuulosti selvästi vakavammalta ja raskaammin sulateltavalta Gangnam Styleen verrattuna. Onhan siinä paljon samaakin, mutta hulvaton iloittelu on jäänyt vähemmälle. Vaikea sanoa onko tämä seikka hyvä vai huono. Toisaalta toki toivoin, että länsimaissakin PSY nähtäisiin oikeana artistina eikä pelkkänä hassuna miehenä. Henkilökohtaisesti kuitenkin on pakko myöntää, että Gentleman kuulostaa korvaani tylsältä, vaikka musiikkivideo ja teema yrittivätkin tuoda mukaan vitsiä.

Jenna: Olen osittain samoilla linjoilla Anun kanssa, mutta tykkään tästä kappaleesta kyllä enemmän. Kuitenkin toivon, että PSY pysyttelisi ”omassa tyylissään” eikä koittaisi väkisin tehdä toista Gangnam Styleä.

Daeki: Kappaleen tyylissä on paljon samaa kuin Gangnam Stylessa – yksinkertainen, toimiva kertosäe ja elektroninen taustabiitti. Kappaleen teemassa on haettu mielestäni selkeästi Gangnam Stylen suuntaa. Musiikkivideolla nähdään jopa tuttu keltaisiin pukeutunut hahmo ja tanssikoreografioissa on paikoitellen viboja artistin edelliseen hittiin. Gentleman ei kuitenkaan ole tyyliltään yhtä rento ja menevä. Kappale ei uponnut minuun samalla tavalla kuin Gangnam Style. Kappaleessa olisi saatu poiketa ehkä enemmänkin edeltäjästä. Tuntuu, että kappaletta on työstetty puolitiehen ja haluttu kuitenkin pitäytyä Gangnam Stylen kainalossa. Taustabiitti on hieman liian yksitoikkoinen ja dominoivan oloinen. Kappale sopii fiilistelyyn, mutta varsinaiseksi ”kesän hittibiisiksi” tai tanssikappaleeksi koen tämän liian totiseksi.

Kielo: Ensimmäisellä kuuntelu kerralla kappale vaikutti hieman yksitoikkoiselta, esimerkiksi taustabiitin takia. Parin kuuntelu kerran ja musiikkivideon katsomisen jälkeen kappale sai hieman uutta sävyä ja itse pidän siitä koko ajan vain enemmän ja enemmän. Mielestäni Gentleman on parempi kuin Gangnam Style, vaikka tästä on tosiaankin koitettu ehkä saada hieman liikaa Gangnam Stylen tyylinen.

Roro: En ensiksi pitänyt kappaleesta lähes ollenkaan ja kertosäkeen ääntämys hämmensi, kuten monia muitakin luultavasti. Mother, father, gentleman kuulostaa helposti joltain aivan muulta. Parin kuuntelun jälkeen kuitenkin tykästyin kappaleeseen. Kunnolla kuuntelin kuitenkin vasta musiikkivideon myötä, joka on mielestäni mahtava.

Millaista menestystä veikkaat Gentlemanille länsimaissa?

Anu: Varmastikin uppoaa Gangnam Stylestä aidosti tykänneisiin faneihin, sillä laulu on musiikillisesti melko selvää jatkoa. Uusia yleisöjä tällä tuskin enää houkutellaan valtakuntien toreilta ja kaduilta, vaan ainoastaan tanssimusiikin skenestä.

Jenna: Itse taas veikkaan, että kappale uppoaa niille, jotka PSYn musiikkia ovat kuunnelleet jo ennen Gangnam Styleä, mukaan lukien itseni. Länsimaissa tämä ei saata ehkä saada niin suurta menestystä, sillä kappaleen tanssi ei ole ”hauska ja hassu” kuten edeltäjällään…

Daeki: En usko että kappale saavuttaa yhtä suurta suosiota länsimaissa kuin artistin edellinen hitti. Biisi hakee selkeästi samaa suuntaa kuin Gangnam Style – kerran kuultu ”vitsi” ei kuitenkaan naurata enää myöhemmin yhtä paljon. Olen tiimin kanssa saman suuntaisilla linjoilla, PSYn jo aikaisemmat fanit sekä myös varmasti jotkut Gangnam Stylen kuuntelijat noteeraavat biisin. Kuten Anu sanoi, tällä kappaleella ei kalastella uusi faneja, vaan lähinnä skenestä jo aiemmin kiinnostuneita kuulijoita.

Kielo: Luulen, että kappale ei saavuta kovin suurta menestystä länsimaissa sillä kappaleessa haetaan hieman liikaa Gangnam Stylen tyyliä. Olen suurin piirtein samaa mieltä kuin muutkin tiimiläiset siitä, että PSYn aikaisemmat fanit pitävät kappaleesta mitä luultavimmin, mutta siihen se sitten jääkin.

Roro: En usko, että se saavuttaa vastaava suosiota. Ihmiset kyllästyvät asioihin helposti, ja uskon, että yksi biisi PSYlta oli heille tarpeeksi.