© KAFKA

Haastattelussa dream pop -yhtye KAFKA


kirjoittaja: sianface & Katy - kääntäjä: Anu

Siinä missä monet bändit yrittävät seurata trendejä, osa yrittää luoda uusia. Dream popiksi itsensä luokitteleva KAFKA kuuluu näihin edelläkävijöihin. Vakavan julkisivun alta löytyy kaksi eksentristä muusikkoa yrittämässä luoda soundia, joka tottelee vain heidän omia sääntöjään. KoME kiinnostui tästä erikoislaatuisesta kaksikosta, ja kaikeksi onneksi heiltä löytyi aikaa tyydyttää uteliaisuutemme.

Chaeyoung ja Changyeol, kertoisitteko hieman toisistanne?

Chaeyoung: KAFKA koostuu Chaeyoungista (sävellys, sanoitus, kitara, syntetisaattori, laulu) ja Changyeolista (sävellys, basso, syntetisaattori, äänisuunnittelu, kitara). Konsertoidessamme soitamme yleensä sessiomuusikoiden kanssa (rummut, basso ja DJ), mutta joskus soitamme myös ihan vaan kaksin.

Changyeol on mielestäni todella ystävällinen ja herkkä henkilö. Olen aina pitänyt hänen kitarasoundiaan kauniina ja voimakkaana.

Changyeol: Moni pelästyy Chaeyoungia hänen ulkonäkönsä takia, mutta samalla hän on lämminsydäminen ja ystävällinen nainen. Hänen äänensä on niin erikoislaatuinen, että mielestäni se on sinällään jo uusi uniikki instrumentti.

Kuinka tapasitte ja muodostitte bändin?

Chaeyoung: Changyeol etsi laulajaa ja samoin minäkin etsin sopivaa bändiä tammikuussa 2000. Silloin satuin tapaamaan hänet ja ajattelimme molemmat kohtalon tuoneen meidät yhteen.

Changyeol: Tuohon aikaan olin basistina bändissä, johon kuului myös rumpali ja kitaristi. Sitten Chaeyoung liittyi laulajaksi, mutta bändillä oli paljon mutkia matkassa heti alusta alkaen. Joten vielä samana vuonna Chaeyoung ja minä muodostimme sessiomuusikoiden kanssa (kitara, rummut) uuden bändin, Purple Shoesin. Myöhemmin Chaeyoung ja minä vaihdoimme nimen KAFKAksi vuonna 2001. Siitä lähtien olen soittanut bändissä kitaraa basson sijaan.

Nimesitte itsenne KAFKAksi Franz Kafkan mukaan. Miksi valitsitte tämän nimen? Inspiroiko filosofia teitä?

Chaeyoung: Franz Kafka on luonnollisestikin yksi suosikkikirjailijoistani ja filosofia sinänsä on ollut merkityksellistä minulle jo nuoresta pitäen. Mutta ei siinä kaikki…

Nimesimme bändimme Purple Shoesiksi, mutta emme pitäneet nimestä, joten päätimme vaihtaa sen. Emme löytäneet nimeä sydämistämme. Sitten yht’äkkiä Changyeol sanoi: ”Tietokoneella käyttämäsi tunnus on hyvä ja yksinkertainen. Sitä paitsi sinähän tykkäät tuosta kirjailijasta, miksipä siis emme nimeäisi bändiämme KAFKAksi?” Siksi me valitsimme tämän nimen.

Changyeol: Tykkään nimestämme. Mutta jossain vaiheessa haluaisin muuttaa sen joksikin muuksi, sillä Franz Kafka on aina ensimmäinen hakutulos kun etsin bändiämme. Mutta sitä pitää pohtia syvällisemmin.

Ovatko musiikilliset vaikutteenne samankaltaiset vai joudutteko tekemään kompromisseja soundinne luomisessa?

Chaeyoung: Aluksi tapasimme riidellä musiikkimme tyylistä, joten jouduimme joskus tekemään kompromisseja. Mutta pian ymmärsimme, että eroavaisuuksillamme on tärkeä rooli erikoisen musiikin luomisessa.

Changyeol: Musiikilliset vaikutteemme eivät ole samanlaiset, mutta tykkään eroavaisuuksiemme tuomasta ainutlaatuisuudesta.

Millaisesta musiikista te yleensä pidätte? Hyödynnätte lauluissanne monenlaisia elementtejä ja sen ansiosta kappaleenne kuulostavat niin erilaisilta.

Chaeyoung: Ensimmäiselle albumille tekemäni kappaleet ovat kaikki hitaita ja kuivia.

Itse asiassa en tykkää kuunnella musiikkia tai ihmisten ääniä. Vihaan radionkin kuuntelemista. Joten kirjoittaessani The Scentless Dreamia vuonna 2000 tunsin laulun olevan minua varten. En tiedä miksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tykkäisin sellaisesta musiikista. Rakastan kaikenlaista musiikkia, joka on tehty sydämellä.

Changyeol: Kuten Chaeyoung, minäkin rakastan kaikenlaista musiikkia. Kun teen uuden kappaleen, se riippuu siitä mitä tunnen. Esimerkiksi vihaisena tai jännittyneenä teen usein raskaan kuuloista musiikkia ja allapäin ollessani teen rauhallista musiikkia. Siksi laulumme kuulostavat niin erilaisilta. Mielestäni albumeilla olevien laulujen ei tarvitse olla samankaltaisia.

Mitä laulujanne suosittelisitte bändiin ensimmäistä kertaa tutustuville?

Changyeol: Minä haluaisin suositella Silencea tuoreimmalta albumiltamme, sillä mielestäni se esittelee meidät parhaimmillamme.

Chaeyoung: Minä suosittelisin When You Wake Me Upia tuoreimmalta albumiltamme, sillä olen varma että kappale voi auttaa kuuntelijaa tuntemaan itsensä eläväksi.

Olitte tänä vuonna ehdolla kahdessa Korean Music Award -palkintokategoriassa (paras elektroninen albumi ja paras elektroninen laulu). Miltä tuntuu saada tällaista arvostusta?

Chaeyoung ja Changyeol: Itse asiassa yllätyimme uutisesta, sillä aina viime vuoteen asti ehdolle ylsi lähinnä vain idoliryhmiä ja kuuluisia indie-bändejä. Meistä tuntui myös hassulta kilpailla idoliryhmiä vastaan.

Mitä mieltä olette Korean musiikkipiireistä?

Chaeyoung: Niin sanottuun indie-skeneen liittyen; bändit eivät enää saa niin paljoa huomiota osakseen, laulaja-lauluntekijät ovat nousussa Koreassa. Katsoakseni suurin osa korealaisista seuraa muotia. He eivät halua olla erilaisia kuin muut. Jos esimerkiksi punk on noussut suosituksi, he pitävät siitä. Koreassa moni on viime vuosina kuunnellut lähinnä akustista korealaista poppia ja ostellut akustisia kitaroita. Viime viikolla Changyeol ja minä menimme musiikkisoittimien suurimpaan ostoskeskukseen, Nakwoniin, ja järkytyimme siitä kuinka kaikki kaupat möivät vain akustisia kitaroita, ne eivät halunneet myydä mitään muuta.

Itse asiassa luulen, että bändeillä – etenkin meidän kaltaisilla bändeillä – on tällä hetkellä vaikeuksia saada mahdollisuuksia. On todella harmillista, että suurin osa Korean kansasta ja indie-muusikoista ei arvosta musiikillista monimuotoisuutta.

Changyeol: Se surettaa minuakin. Mielestäni kaikkien muusikoiden täytyy tehdä soundistaan ja genrestään ainutlaatuisia huolimatta siitä, mitä valtaosa kuuntelijoista haluaa, sillä korealaisissa indie-piireissä ei ole musiikillista vaihtelua. Muusikoiden ei tulisi antaa muodin ja kuuntelijoiden horjuttaa itseään.

Uusin albuminne, The Most Beautiful Thing, ilmestyi vuonna 2010. Onko teillä suunnitelmia seuraavaa albumijulkaisua varten?

Chaeyoung: Rehellisesti puhuen haluaisin julkaista uuden albumin, mutta en Koreassa. Vaikka julkaisisimme uuden albumin Koreassa, suurin osa korealaisista ei halua kuunnella sitä edes kokeilumielessä, sillä he ajattelevat musiikkimme olevan vaikeaa ja erilaista verrattuna valtavirtaan. He luopuivat oikeudestaan kuunnella erilaista musiikkia ja me luovuimme yrityksestä saada heidät kuuntelemaan musiikkiamme. Siksi uusien albumien julkaiseminen Koreassa on mielestäni tuhlausta ja merkityksetöntä. Ensin meidän tulisi löytää toinen maa albumijulkaisuamme varten.

Changyeol: Sama juttu, haluaisin julkaista uuden albumin, mutta minäkään en halua tehdä sitä Koreassa. Jos julkaisisimme uuden albumin Koreassa, se ei olisi täysipituinen albumi, vaan single. Toivon että voisimme pian julkaista uuden täysipituisen albumin Korean ulkopuolissa maissa.

Onko teillä tietyt rutiinit musiikin luomiseen liittyen vai ovatko ne muuttuneet ajan myötä?

Chaeyoung ja Changyeol: Ei meillä ole tiettyjä rutiineja. Työstämme musiikkia aina vaistonvaraisesti. Meidän mielestämme uuden musiikin luomisen kanssa vaistojen seuraaminen on paras tapa osoittaa se, mitä ajattelemme ja tunnemme.

Mitä ihmiset voivat odottaa konserteiltanne?

Chaeyeong ja Changyeol: Konserteissamme he voivat tuntea tuoreen värinän. Konserttimme ovat unenomaisia ja salaperäisiä. Olemme varmoja, että ihmiset voivat tuntea jotain erityistä, mikäli tulevat konsertteihimme.

Olette olleet mukana musiikkiteollisuudessa vuodesta 2004 lähtien. Nyt, 7 vuotta myöhemmin, mikä on muuttunut ja mikä pysynyt samana? Onko nyt olemassa sellaisia vaikutteita joita aloittaessanne ei ollut?

Chaeyoung ja Changyeol: Meidän mielestämme asiat eivät ole paljoa muuttuneet. Korealainen yhteiskunta itsessään ei arvosta maansa kulttuuria, joten miten musiikkiteollisuus tai mikään mukaan taiteenmuoto voisi muuttua tai kehittyä?

Luulemme, että korealaisella musiikkiteollisuudella ja yhteiskunnalla menee sata vuotta muuttumiseen. Emme mekään ole muuttuneet. Ei ole mitään, mikä vaikuttaisi meihin tai musiikkiimme.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia teillä on?

Chaeyoung ja Changyeol: Ensinnäkin, haluaisimme esiintyä Koreassa niin paljon kuin mahdollista. Ja saatamme julkaista singlemme tänä vuonna. Toisekseen, aiomme etsiä toisen maan, jossa musiikkimme todellista arvoa arvostetaan ja jossa voisimme soittaa onnellisina.

Onko teillä aikomuksia esiintyä ulkomailla? Haluaisitteko soittaa jossakin tietyssä maassa?

Chaeyoung ja Changyeol: Olemme aina odottaneet pääsevämme soittamaan ulkomailla, mutta emme ole saaneet vielä mahdollisuutta. Haluamme soittaa USA:ssa ja Euroopan maissa, kuten Saksassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa ja niin edelleen. Mutta ei sillä ole väliä. Mikä tahansa paikka sopii meille. Olisi todella jännittävää esiintyä eri kulttuureissa.

Mitä muuta te harrastatte musiikin lisäksi? Mitä teette vapaa-ajallanne?

Chaeyoung: Vapaa-ajallani luen yleensä kirjoja ja katson monenlaisia elokuvia. Suosikkiohjaajani ovat Quentin Tarantino ja Robert Rodriguez. Käytän myös aikaani piirtämällä kuvia.

Changyeol: Harrastan videopelien pelaamista, mutta erityisesti tykkään pelata toiminta-, FPS- (first person shooter) ja kauhupelejä. Tykkään myös katsoa gore-leffoja vapaa-ajallani.

Onko teillä mitään salassa pidettäviä musiikkinautintoja?

Chaeyoung ja Changyeol: No, me olemme musiikkimme kanssa täysin erillämme ulkomaailmasta. Joskus mietimme sitä, missä me olemme ja ovatko ohikulkevat ihmiset todella olemassa. Niinpä musiikkiimme usein sisältyy outoja ääniä tai sanoja, joita kukaan ei ymmärrä. Lisäksi meidän mielestämme joidenkin laulujen sanoittaminen on kuin ainutlaatuisten äänien tekemistä. Joten piilotimme salakielellä viestin yhteen lauluistamme. Ja meillä on sen salakielen purkukoodi. Meistä se on todella huvittavaa. Se on salainen musiikkinautintomme.

Onko teillä viimeistä viestiä lukijoillemme?

Chaeyoung ja Changyeol: Toivomme, että te kaikki voitte nauttia musiikistamme, ja että musiikkimme voisi auttaa teitä parantamaan sisäiset haavanne ja keräämään energiaa. Toivomme, että te kaikki pysytte aina iloisina ja terveinä. Kiitos.

KoME kiittää KAFKAn Chaeyoungia ja Changyeolia haastattelun mahdollistamisesta. KAFKAn uusin albumi The Most Beautiful Thing on ostettavissa YesAsialta.