© Seotaiji Company

Haastattelu PIAn kanssa


kirjoittaja: KoME-tiimi - kääntäjä: Eve

Linkin Parkiakin lämmitellyt PIA kertoo urastaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Monet lukijoistamme tuntevat PIAn jo entuudestaan, joten voisitteko esitellä bändinne jäsenet ja kertoa jotain heistä?

PIA: Bändin nimi PIA tulee kahden kiinalaisen merkin yhdistelmästä, PI (tarkoittaen ”sinua”) ja A (tarkoittaen ”minua”), ja se lausutaan ”PI-A” ja kirjoitetaan ”PIA”. Vuonna 1998 PIAn kokoonpanossa oli aluksi vain kolme jäsentä, kitaristi Hullang, basisti Kibum ja laulaja Yohan Busanista. Meillä oli useita jäsenvaihdoksia rummuissa, mutta nykyinen kokoonpanomme on pysynyt samana tästä lähtien (fx/piano SimZ, rummut Hyeseung). Vuonna 2001 ilmestyneen debyyttialbumimme pia@arrogantempire.xxx:n jälkeen olemme julkaisseet 4 albumia ja yhden EP:n, sekä vierailleet useilla kokoelma-albumeilla.


Mitkä olivat unelmanne perustaessanne bändin? Oletteko pystyneet saavuttamaan päämääränne?

PIA: Meillä ei ollut tarkkaa päämäärää aluksi. Kuten monet muutkin bändit, aluksi bändi oli meille vain läheisten ystävysten koollekerääntymistä ja siinä kaikki. Halusimme vain ilmaista itseämme ja kokeilla monia eri juttuja bändinä. Uskomme, että olemme saavuttaneet tämän.

Olette kotoisin tyypillisestä rannikkokaupungista Busanista. Oliko teillä tämän vuoksi vaikeuksia lyödä itsenne läpi Soulin ympäristöön pohjaavassa musiikkiskenessä?

PIA: Keräsimme kappaleita kokoon noin vuoden ajan ennen demonauhojen tekemistä. (Taisimme olla todella laiskoja). Demo ei tullut PR-jakeluun, vaan myyntiin. Uskoimme pystyvämme tekemään albumeita ja esiintymään lavoilla omien ehtojemme mukaan, mutta ajattelimme tämän olevan mahdollista vain Soulissa. Se oli protesti todellisuutta vastaan ja todella uskoimme, että pystyisimme toteuttamaan sen. Mutta… meillä ei ollut tarpeeksi rahaa, eikä intohimoakaan. Emme kyenneet myymään singleämme (annoimme kopiot perheillemme ja läheisille ystävillemme ilmaiseksi). Vuonna 2000 saimme muutaman mahdollisuuden esiintyä Soulissa muiden busanilaisten bändien kanssa, mikä toi nimellemme hieman lisää tunnettavuutta. Ymmärsimme että meidän täytyisi uida väljemmille vesille, joten muutimme studiomme Souliin. Se oli rankkaa, mutta muutto oli tärkeä.

Viimeisin julkaisunne Urban Explorer sisälsi syntikkapoppia. Mikä innoitti teidät sisällyttämään tätä musiikkityyliä PIA:n rock-soundiin?

PIA: Itse asiassa se alkoi jo neljänneltä albumillamme Waterfallsilla. Tähän ei ollut mitään erityistä syytä, se oli vain tapa luoda erilainen PIA. Urban Explorer on EP, joten voisi ajatella sen olevan askelkivi neljännen ja viidennen albumimme välissä.

Vaihdatte tyyliänne joka albumilla. Onko tämä luonnollinen asia vai seurausta ulkopuolisten vaikutusten omaksumisesta?

PIA:Ulkopuoliset paineet eivät vaikuta musiikkiimme. Jotkut syyttävät levy-yhtiötämme piittaamatta siitä, että tuollaisessa tapauksessa emme olisi jatkaneet sopimusta moisen levy-yhtiön kanssa.

Waterfallsille äänititte Black fish swim -kappaleen sekä englanniksi että koreaksi. Miksi päätitte tehdä näin? Vaihtuiko kappaleen merkitys käännösprosessin aikana?

PIA: Alunperin kirjoitimme kappaleen sanoitukset englanniksi ja ne sopivat hyräiltyyn melodiaan täydellisesti jo alkuvaiheessa. Halusimme pitää englanninkieliset sanoitukset ja teimme kaksi eri versiota. Harkitsimme myös ulkomailla esiintymistä englanninkielisen kappaleen turvin.

Merkitykset ovat samantyyppisiä, mutta sisältö on erilainen. Hmm. Koreankielinen versio antaa kaunistellumman tunnelman, kun taas englanninkielinen versio on epätoivoisempi.

Mikä kappale PIAn discografiasta kuvaa bändiä parhaiten?

PIA: Hmm… tuo on varsin kinkkinen kysymys. Voisin ajatella muutamaa, mutta jos tahdotte minun valitsevan vain yhden kappaleen, niin voin sanoa sen olevan mahdotonta. On erittäin vaikeata löytää yhtä ainoaa yhdenmukaista tyyliä URBAN EXPLORERilta, SILVERiltä, Masquerade Paradelta, Black fish swimiltä, cassandralta ja cause (can’t resist):iltä. PIA on väritetty palasilla ja vivahduksilla kaikista edellämainituista.

Voimmeko odottaa bändiltänne uusia julkaisuja lähitulevaisuudessa?

PIA: Työstämme asiaa parhaillaan ja olemme aikeissa soittaa uusia kappaleita tänä vuonna. Albumi julkaistaan ennen kuin on vuoro ripustaa vuoden 2010 kalenteri seinään.

Bändinne on kiinnitetty Seo Taijin levy-yhtiölle. Mies on yksi korealaisen musiikin tunnetuimmista kasvoista niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Mitä ajattelitte kun ensi kerran tapasitte hänet? Kuinka päädyitte hänen siipiensä suojiin?

PIA: Monet niistä ihmisistä, jotka ovat tavanneet Seo Taijin, ovat samaa mieltä tästä: kun tapaat hänet, hän ei ole kovinkaan lystikäs. Todellisuudessa hän on paljon paremman näköinen kuin TV:ssä. Levy-yhtiön omistajana hän pitää hyvää huolta PIAsta ja yleensä ottaen hän on hyvä tyyppi.
Olemme lähettäneet muutamia demoja muille levy-yhtiöille ja saaneet jonkin verran positiivista palautetta heiltä. Pääsimme ETP-festivaalille Seon tuella. Meille se oli hieno mahdollisuus.

Musiikkimaailma on muuttunut PIAn debyytin jälkeen, sillä nykyään digitaaliset tallenteet ja jakelukanavat ovat aina vain tärkeämpiä. Näittekö tämän aluksi uutena mahdollisuutena vai uhkana? Oletteko muuttaneet mieltänne asiasta?

PIA: Se on ehdottomasti uhka meille. Koreassa se on markkinointikeino, jolle ei ole vaihtoehtoja. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat kiireisiä kritisoidessaan sitä; mielestäni heidän pitäisi keksiä jokin ylivertainen ratkaisu tälle. Ihmiset, jotka rakastavat ja kuuntelevat kohtaavat tuhon. Se on epäreilua.

Olette esiintyneet aiemmin Venäjällä, onko teillä suunnitelmia matkata kauemmaksi länteen, ja esiintyä Euroopassa ja Yhdysvalloissa?

PIA: Luonnollisesti rakastaisimme sitä. Noh, me ”unelmoimme” siitä, tosin meillä ei ole vielä erityisiä suunnitelmia. Mutta jonain päivänä me tulemme.

Olette esiintyneet Venäjän lisäksi muissa Aasian osissa. Mitä eroavaisuuksia yleisöjen reaktioissa on verrattuna yleisöönne Koreassa?

PIA: Ihmiset ovat samankaltaisia, hehän ovat loppujen lopuksi ihmisiä kaikki. Luonnollisesti konserttihalleissa ja ilmapiireissä on eroavaisuuksia. Koreassa ihmiset liikehtivät konsertin aikana, mutta näyttää siltä, että muissa paikoissa ihmiset nauttivat musiikista kukin omalla tavallaan.

Jos voisitte osallistua kiertueelle jonkin eurooppalaisen tai amerikkalaisen bändin kanssa, kenen seurassa lähtisitte?

PIA: Hmm.. maailmassa on monia hienoja bändejä; on hankala valita vain yksi näistä monista. Mutta valitsisimme tuttavamme, Linkin Parkin.

Olette lämmitelleet modernin rockin menestysaktia Linkin Parkia jo kahdesti. Miltä tuntui, kun teitä kysyttiin työskentelemään heidän kanssaan ja millaista Linkin Parkin seurassa kiertäminen oli?

PIA: Uutisten kuuleminen oli uskomatonta. Olimme niin innoissamme, ettemme oikein pystyneet edes nukkumaan.

Tottakai se oli uskomatonta. Huomasimme myös joitakin hyviä puolia isona bändinä olemisesta. Linkin Parkin jäsenet ja taustajoukot olivat yhtä mahtavia kuin oletimmekin.

Olette esiintyneet ETP-FESTillä useita kertoja. Miltä tuntuu esiintyä yhdellä Korean tunnetuimmista musiikkifestivaaleista?

PIA: ETP-festivaali on suuntaamassa kohti täydellisyyttä kokonaisuudessaan. Festivaalilla on mahtavia bändejä, hienot taustajoukot ja upea yleisö.

Pop-artistit johtavat Korean musiikkiskeneä, mutta millainen on suuremman yleisön reaktio musiikkiinne? Luuletteko, että olette pystyneet saavuttamaan tunnettavuutta?

PIA: Noh, enpä tiedä. On aina hienoa saada huomiota meitä ja musiikkiamme rakastavilta ihmisiltä, mutta kuten tiedätte, myönnämme suuren yleisön rakkauden saavuttamisen olevan vaikeaa. Ja jos pyrkisimme saavuttamaan suosiota muulla kuin omalla musiikillamme, olisi vaikutus päinvastainen. Onneksemme tai epäonneksemme olemme vielä prosessissa hankkia vastakaikua suuremmalta yleisöltä.

Musiikkiamme on radioitu useasti, jonka lisäksi esiinnymme musiikkifestivaaleilla ja erilaisissa tapahtumissa. Teemme näitä kaikkea niin paljon kuin musiikkia soittavana bändinä suinkin pystymme.

Onko teillä kiertuekertomuksia jaettavana?

PIA: Kerran olimme reissussa Seon kanssa (Zero-kiertueella). Se oli heti Linkin Parkin kanssa jakamamme kiertueen jälkeen, ja hypimme lavalla musiikin mukana esiintyessämme. Kibum löi nenänsä bassoonsa ja se alkoi vuotamaan verta. Eräs jäsenistämme huomasi tämän yrittäen osoitella nenäänsä osoittaakseen Kibumille verenvuodon. Mutta Kibum ei ymmärtänyt tätä eikä huomannut nenänsä vuotavan, nosti vain peukalonsa pystyyn jäsenelle ja jatkoi soittamista. Jälkeenpäin hän kertoi meille, ettei huomannut verenvuotoa, luullen nenänsä vuotaneen muuten vain koko konsertin ajan!

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmanne?

PIA: Esiinnymme kesän aikana useilla musiikkifestareilla, mukaan lukien Shonan otomatsuri -festivaali heinäkuussa Japanissa. Se on ensimmäinen esiintymisemme Japanissa, joten olemme kaikki todella innoissamme. Niin, ja meillä on myös oma konserttimme kesällä.

Onko teillä viestiä lukijoillemme?

PIA: Musiikkia on moneen tarkoitukseen: musiikkia nukkumiseen, musiikkia päivälliseksi, musiikkia kokoontumisiin, musiikkia iloisiin ja surullisiin aikoihin. PIAn musiikki on pilleri, joka saa sinut vierailemaan konserttihalleissa ja vaihtamaan energiaa kuin magneetti, joka vetää energiaa puoleensa ja auttaa tuntemaan sen. Toivomme jakavamme sitä muille ihmisille maailmassa.

KoME kiittää PIAa ja Seo Taiji Companya tämän haastattelun mahdollistamiseksi.