Clazziquai – Instant Pig


kirjoittaja: sianface - kääntäjä: Domie

Instant Pig oli Clazziquain ensimmäinen virallinen julkaistu albumi. Odotukset olivat korkealla, koska heidän musiikkinsa oli pyörinyt netissä jo kaksi vuotta. Jäi nähtäväksi olisivatko he innostuksen ja odotuksien arvoisia.

Ensimmäiset äänet albumilla ovat puhdasta melua antaen kuuntelijalle vaikutuksen, että jotain rankkaa on tulossa. Tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Kauniisti pehmeä You Never Know on täydellinen alku albumille antaen kuvaa Alex Chun täydellisestä äänestä. Tämä yhdistettynä sambatyyppiseen rummutukseen ja jazztrumpetin satunnainen käyttö varmistaa, että kappale ei missään vaiheessa ole vaarassa tulla tylsäksi, vaikka kappaleen takana on muutama yksinkertainen idea koko kappaleessa, se silti kasvaa kuitenkin pitäen saman tunteen kokoajan.

Seuraava kappale, Exploit, on toinen pehmeä ja kesäinen laulu, joka antaa Choi Horanin äänelle tilaisuuden. Vaikka naisäänet on sisällytetty vain osissa, se on mukava lisä lauluun. DJ Clazzin jazz vaikutus näkyy ensimmäistä kertaa trumpettinäytteessä. Kappaleessa on enemmän tanssimeininkiä kuin You Never Know -kappaleessa, mutta jatkaa silti samaa teemaa.

Futuristic myöskin jatkaa dancevaikutteisena, siinä myöskin ollen sähköviulun sekä jazzaava piano-osuus. Kokonaisuudessaan kappale on täydellinen esimerkki mistä heidän nimensä on tullut ja miksi heidät luokitellaan fuusiobändiksi. Albumin saavuttaessa huippukohtansa, se hidastuu balladilla After Love. Vaikka kappale onkin balladi, Clazziquai ei pyri riisumaan soundiansa, mikä olisi suuri houkutus monille bändeille. Kappale virtaa alusta loppuun hyödyntäen ryhmän mies- sekä naisvokalistia erittäin hyvin. Koko kappaleessa on käyttetty espanjalaista kitaraa, mikä lisää täydennystä, enemmän eksoottista, ääntä kappaleeseen.

Novabossa on tasainen jazzvaikutteinen laulu, joka saa kuuntelijan tuntemaan olevansa cocktailbaarissa. Itsessään kappale ei juurikaan tuo mitään albumiin, mutta toimii enemmänkin johdantona seuraavaan kappaleeseen, Sweetyyn. Menevä, kesäinen tunnelma tuo mukavan tauon jazzkappaleisiin silti pysyen ryhmän ilmapiirille uskollisena. Kappaleen huomioitavia kohtia on laulu, etenkin kappaleen loppuosassa. Useita eri lauluääniraitoja on kerrostettu yhteen antaen vaikutelman, että siinä on enemmän musiikkia kuin varsinaisesti on.

Stepping Out on tanssikappale, joka muistuttaa kovasti länsimaista 80-luvun musiikkia skrätsäyksen sekä ”harppailevien” laulamisen käytön takia. Tämän kappaleen jälkeen albumi hidastuu parin kappaleen verran kappaleeseen Playgirl asti, ollen yksi voimakkaimmista kappaleista albumilla. Se on kieltämättä kesäinen kappale, joka saa kuuntelijansa tanssahtelemaan. Tätä seuraa My Life, mikä on erinomaisen yksinkertainen sävellyksessään, ainoastaan nopean toissijaisen rytmin viedessä sitä eteenpäin.

On helppo ymmärtää miksi albumi oli menestys Koreassa ja miksi se näytteli niin suurta osaa ”Korean aallossa” Japanissa. Musiikkia on helppo kuunnella sen olematta liian yksinkertaista. Täällä albumilla on melkein jokaiselle jotakin ja se todisti, että Clazziquai oli todellakin innostuksen arvoinen.