© SM Entertainment

SHINee – Lucifer


kirjoittaja: RoSa

Puhun varmasti monen SHINee-fanin puolesta ympäri maailmaa sanoessani comebackin olleen onnistunut. Uutuusalbumi Lucifer on monipuolinen ja sisältää musiikkia moneen makuun. Levy ei kuitenkaan ole täydellinen.

Lucifer alkaa räväkällä raidalla Up and down, joka kuulostaa jollain tavalla lastenlorulta. Aluksi se kuulostaa hassulta, mutta paranee joka kuuntelukerralla. Kappale on erittäin mukaansavetävä ja jää soimaan päähän pitkäksikin aikaa. Päällekkäiset lauluosuudet toimivat hyvin eikä saa sitä kuulostamaan sekavalta.

Levyn hitiksi noussut Lucifer on ehdottomasti levyn parhaimmistoa. Se on menevä, siinä on hyvä melodia ja siitä on vaikea olla pitämättä. Elecric heart sen sijaan edustaa pitkäveteistä hönkäilyä ja kuiskintaa. Sanoista ei saa selvää eikä se yksinkertaisesti vain toimi. Laulu ei säväytä millään tasolla.

A-YO on kaunis ja saa perhoset lepattamaan vatsassa. Se on pirteä, mutta balladimainen. SHINee ei tosin ole sen alkuperäisesittäjä, vaan kappale on lainattu Denice Stonelta. Levy jatkuu koskettavalla kappaleella Yog (yu) (Obsession). Laulu alkaa rauhallisesti, mutta kertosäe on jo vauhdikkaampi. Biisistä tulee mieleen saippuasarjan kohta, jossa joku juoksee rakkaansa perässä sateessa. Jonghyun hoitaa kiitettävästi korkeat lauluosuudet, luoden tunnelmaa dramaattiseksi.

Hwasar (Quasimodo) on levyn paras balladi, jonka englanninkieliset sanoitukset kannattaa ehdottomasti lukea. Kappale nostaa tunteet pintaan ja hivelee korvia kauniilla melodiallaan. Tämä jos joku on fiilistelybiisi.

Itseään toistava Ag (shout out) kuuluu taas levyn heikompaan puoleen, vaikka se antaakin SHINeen pojille mahdollisuuden esitellä räppäystaitojaan. Your name puolestaan on utuinen ja kevyt kipale lämpimän kesäpäivän taustalle soimaan. Oikein kaunis ja rauhallinen balladi, jossa poikien äänien monipuolisuus tulee esiin.

Nyt parkettien partaveitset kuulolle, olitte valmiita tai ette; muutaman kappaleen kuluttua albumin loppupuolelta löytyvä Ready or not laittaa jalat vispaamaan. Se sisältää hitaita ja nopeita, lempeitä ja räväkkäitä kohtia. On myös pakko mainita, että sen tekijätiimissä on ollut suomalaisia, Mikko Tamminen ja Risto Asikainen.

Sa.Gye.Hu (Love Still Goes On) on erittäin hyvä lopetus levylle. Kappale sopisi hyvin vaikkapa televisio-ohjelman lopputeksteihin, joten on hyvä että se on jätetty viimeiseksi.

Tämän levyn myötä me kpop-fanit muistamme miksi rakastamme tätä musiikkia. Balladit ovat kauniita ja nopeat biisit täydellistä tanssimusaa. SHINee on vienyt oman musiikkinsa tässä toisessa kokopitkässä levyssä aivan uudelle tasolle.