© KoME Suomi

KoME Suomen joulukalenteri: luukku 4


kirjoittaja: KoME-tiimi, Daeki

KoME Suomen joulukalenterin neljännestä luukusta paljastuu EXOn jouluisen minialbumin arvostelu. Suosituin poikabändin kuusiraitainen minialbumi, Miracles in December, julkaistiin 9. joulukuuta 2013. Albumin raidoista on julkaistu sekä korean- että kiinankieliset versiot, arvostelussa koreankielinen versio.

Minialbumin aloittaa kunniakkaasti nimikkoraita 12월의 기적 (Miracles In December). Herkkä rakkaussuhteen loppumisesta kertova kappale on täynnä tunnetta. Koreankielisen kappaleen laulavat EXO-Kn D.O., Baekhyun ja EXO-M:n Chen. Poikien äänet toimivat kauniin harmonisesti yhdessä ja ovat myös loistavassa balanssissa vaihtelevan rytmin kanssa. Kappale toimisi loistavasti pelkkänä a cappellana näillä äänivaroilla. Siksi taustabiitiltä odottaa paljon, mutta pianosäesteinen taustabiitti sopii kappaleeseen täydellisesti. Se luo kappaleeseen lisää syvyyttä ja haikeaa tunnelmaa. Nimikkoraita on selkeästi vahvin tulkinta albumin kappaleista.

Albumin toinen raita, Christmas Day, on tyyliltään hidas ja ehkä jopa hiukan jazzahtava. Kaunis äänien harmonia jatkuu myös tässä kappaleessa, pehmeä kertosäe hyväilee kuulijan korvija. Taustabiitti on tyyliltään hyvin yksinkertainen ja samankaltainen kappaleen alusta loppuun, mutta se ei tässä kappaleessa haittaa. Taustabiitin hukkuessa taustalle kuulija pystyy keskittymään paremmin herkkään lauluun. Kappale on albumin raidoista ainoa, joka suoraan viittaa jouluun.

The Star poikkeaa tyyliltään kahdesta aiemmasta raidasta. Se on pirteämpi ja rytmikkäämpi. Raidan ”tarina” tytöstä, joka on kuin tähti, on edellisiä paljon kevyempi ja luo toisaalta mukavaa vaihtelua. Kappale sisältää paljon rap-osuuksia ja lyhyitä huudahduksenomaisia säkeitä. Taustabiitissä on paikoitellen jopa liian monta elementtiä ja tuntuu, että se nousee toisinaan laulun yli häiritsevästi. Tuntuu, että kappaleessa on yritetty liikaa. Yksittäisenä kappaleena se ei toimi yhtä hyvin kuin albumin jatkeena.

My Turn To Cry johdattaa takaisin balladinomaiseen tunnelmaan ja on albumin ”pehmein” raita. Sanoitukseltaan herkkä kappale johdattavaa tunnelmaan pehmeän laulun ja kepeän kitarasäestyksen avulla. Poikien yhteislauluosuudet ovat karkkia korville. Kitarasäesteinen taustabiitti luo kappaleeseen haaveilevan tunnelman, mutta pitää myös hyvin yllä rytmiä.

Toinen varsinaisesti jouluun viittaava raita on 첫 눈 (First Snow). Raita on balladinomainen ja hento, mutta tunnelmaltaan pirteämpi kuin albumin muut balladit. Vaikka sanoitus viittaa rakkaussuhteen päättymiseen, tunnelmaltaan huoleton kappale sisältää koukuttavan kertosäkeen, joka saa hyvällä tuulelle. Hyvin rimmaavat sanat toimivat loistavasti yhteen rytmityksen kanssa. Jälleen kitarasäestystä sisältävä taustabiitti on yksinkertainen ja rento, mutta hyvin rytmitetty ja toimiva kokonaisuus.

Albumin lopettaa 12월의 기적 (Classical Orchestra ver.), joka on instrumentaaliversio nimikkoraidasta. Vaikka kyseessä on instrumentaali, sitä ei mieli loikata yli, kuten joissain albumeissa. Kaunista pianosäestyksellä varustettua melodiaa hiljentyy mielellään kuuntelemaan.

Albumin nimikkokappaleesta tehdyn koreankielisen musiikkivideon voit katsoa alta:

© EXO. All Rights Reserved.