© KoME Suomi

IDIOTAPE – Maailma kylässä -festivaali, Helsinki


kirjoittaja: Anu

Electro-yhtye IDIOTAPE esiintyi Maailma kylässä -festivaalilla 28. toukokuuta. Vuosittainen, maailman asioihin ja kulttuureihin keskittyvä festivaali on kävijöille ilmainen, joten Helsingin Kaisaniemenpuisto tarjosi triolle suuren yleisön.

IDIOTAPE on julkaissut kaksi täysipituista albumia: 11111101 ilmestyi vuonna 2011 ja Tours vuonna 2014. Levytykset ovat keskenään hyvinkin erilaisia, sillä debyyttialbumin raitoja voi verrata esimerkiksi vanhempien videopelien äänimaailmaan, kun taas uudempi albumi edustaa modernia elektronista tanssimusiikkia. Yhteistä IDIOTAPEn koko tuotannossa on rock-vaikutteet. Bändijäsenten nuoruudessa ihailema 70-80-lukujen rock pilkistää läpi sävellyksistä ja remixeistä, sekä myös rumpali DR:n kautta, silllä hänen soittonsa tuo konemusiikkiin välitöntä eloisuutta.

Yhtye juonnettiin sisään viittauksella Kaukoidän korkeaan teknologiaan. Jähmeitä suomalaisia kehotettiin kerääntymään lähemmäs lavaa ja juontajat muistuttivat, että tanssiakin saa mikäli siltä alkaa tuntua. Festivaalilla oli paljon nähtävää ja moni kierteli vain vilkuilemassa eri lavoja ja kojuja, mutta osa yleisöstä todella innostui musiikista. Esitys alkoi tiivistunnelmaisella Airdromella, joka on Even Floorin ja With the Flow’n ohella yksi Toursin tunnetuimpia lauluja. Debyyttialbumilta kuulluista lauluista mieleen painui etenkin Melodie ja aurinkoinen Sunset Strip.

IDIOTAPEn esitys jäi keskellä päivää järjestetyllä ulkoilmafestarilla hieman vajaaksi, sillä valaistus ei päässyt täysiin oikeuksiinsa. Jäsenet vaikuttivat kuitenkin nauttivan esiintymisestä ja etenkin rumpali DR hymyili leveästi useaan otteeseen. Keikan edetessä kuuntelijat lämpenivät IDIOTAPEn musiikille yhä paremmin ja Even Floorin aikana yleisö innostui taputtamaan kovaäänisesti musiikin tahtiin.

Setin ollessa lähellä päättymistään DR löi tahtia viimeisen kappaleen aloittamiseksi. Musiikki alkoi vauhdikkaasti, mutta Dguru katkaisi sen pikaisesti yllättynyt hymy kasvoillaan. Yleisön reaktiot vaihtelivat hihittelystä hämmentyneisyyteen. Dguru selvitti ongelmia, millä välin Zeze hörppäsi juotavaa ja DR kannusti yleisöä taputtamaan. Hetkisen kuluttua bändi pääsi aloittamaan laulunsa: nyt ilmoille soi remix Beastie Boysin maineikkaasta Sabotagesta. Viimeistään tämän vedon luulisi herättäneen huomiota Kaisaniemenpuiston eri puolilla.

IDIOTAPEn musiikki tempasi paikan päällä mukaansa paremmin kuin olin osannut odottaa. Yhtye on tähän mennessä keikkaillut jo useaan otteeseen Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa. Tämä oli ensimmäinen kerta Suomessa, mutta toivon mukaan se ei jää viimeiseksi.