© Copy Machine

Haastattelu Copy Machinen kanssa


kirjoittaja: JaME-tiimi - kääntäjä: karaiju

Copy Machine on eteläkorealainen ska-bändi, joka on ollut aktiivinen vuodesta 2006 alkaen. Vuoden 2006 digitaalisen sinkkujulkaisun jälkeen on bändiltä ilmestynyt vain heidän ensimmäinen kokopitkä albuminsa Okie Dokie, joka saapui markkinoille viime vuonna. KoME sai mahdollisuuden haastatella Copy Machinen laulajaa Jundoyta sähköpostitse. Kysyimme mieheltä hänen ajatuksiaan korealaisesta ska-musiikista.

Voisitko esitellä itsesi lukijoillemme?

Jundoy: Terve. Olemme Copy Machine. Musiikki, jota soitamme sisältää monta asiaa: ska:ta, punkkia ja reggaeta, mutta mukana on myös komediaa, juomista ja Ultimate Fighting Championshipin katsomista.

Korealaisia ska-bändejä ei ole paljon. Mitkä artistit inspiroivat teitä seuraamaan tätä tyylisuuntaa?

Jundoy: Rakastamme monia, monia muusikkoja, kuten Bob Marleyta, Sublimea ja Suicide Machinea.

Millaisena näet ska-musiikin tulevaisuuden Koreassa?

Jundoy: Ska-bändien lukumäärä on nykyisin kasvussa Koreassa. Jotkut edustavat klassista ska:ta, jotkut taas ovat uuden koulukunnan edustajia. Ska-musiikin rytmi muistuttaa kovasti perinteistä korealaista musiikkia, joten ihmiset voivat kuunnella sitä vaivatta.

Trot-musiikki ja balladit ovat iso osa Etelä-Korean kulttuuria ja hip-hop on saanut jalansijaa vaikutusvaltaisten artistien kuten MC Sniperin ja Drunken Tigerin myötä. Onko ska-musiikilla mielestäsi paikka korealaisessa kulttuurissa?

Jundoy: Ei vielä, mutta mielestäni asiat paranevat tulevaisuudessa.

Rakastan myös hip-hoppia ja minulla on monta hip-hop-muusikkoystävää täällä Koreassa. Ei millään pahalla, mutta monet tuottajat käyttävät hip-hoppia väärin vain halpoja bileitä varten. Kun meillä on ska-bileet, bileissämme ei valitettavasti ole alastomia tyttöjä. (nauraa)

Minkälaisen roolin toivot ska-musiikin saavuttavan Korean musiikkiskenessä?

Jundoy: Se on livejuttu, jossa soitetaan monia instrumentteja. Se tarkoittaa, että ska-musiikki on livebändeille ja eikö livemusiikki olekin siistiä?

Onko mielestäsi korealaisen ja länsimalaisen ska:n välillä jotakin eroja? Jos kyllä, niin mitä nämä erot ovat?

Jundoy: En ole huomannut suuria eroja, mutta meillä korealaisilla on korealainen sielu musiikissamme.

Mitä sellaisia mahdollisuuksia ska-musiikki tuo sinulle, joita et saavuttaisi toisia musiikkigenrejä soittaessasi?

Jundoy: Jokainen bändimme jäsen soitti ennen erilaisissa bändeissä. Nämä bändit soittivat eri genrejen musiikkia kuten skatea, reggaeta, hardcorea, neo-punkkia, metallia.. Copy Machine soittaa musiikkia, joka on sekoitus omia muusikkoelämiämme.

Olitte hiljattain ”Show Survival” -ohjelmassa. Millaista oli osallistua ohjelmaan niin erilaisten artistien kuin Younhan ja V.O.S:n kanssa?

Jundoy: Olimme vaikuttuneita! Koreassa on monia oikeita laulajia, jotka harjoittelevat ahkerasti, laulavat hyvin ja ovat hyvännäköisiä. Voisitteko paljastaa minulle Younhan puhelinnumeron? (nauraa)

Mistä saat inspiraatiosi sanoituksiisi ja musiikkiin?

Jundoy: Elämästä. Se on kaiken ydin.

Teitte cover-kappaleen Hawaii Five-O:n teemakappaleesta, oletteko kyseisen ohjelman fani?

Jundoy: En muista itse ohjelmaa, vain laulun. Se osoittaa mielestäni musiikin voiman.

Okie-Dokie-albumin julkaisusta on kulunut jonkin verran jo aikaa. Onko teillä suunnitelmia uusista albumeista?

Jundoy: Olemme tehneet monta kappaletta, yli kymmenen, ja levytämme aivan piakkoin vielä muutaman. Kappaleet julkaistaan joko kesä- tai heinäkuun aikana.

Tuoreessa haastattelussamme Rocket Diaryn jäsenet sanoivat, että he pitävät enemmän studiossa työskentelemisestä kuin esiintymisestä, koska he voivat tällöin työskennellä tarkemmin ja työstää yksityiskohtia. Oletteko samaa mieltä heidän kanssaan vai pidättekö enemmän live-esiintymisestä?

Jundoy: Levyttäessämme kappaleitamme kaikkein tärkein asia on, että ne voidaan soittaa. Me välitämme siitä, miltä ne kuulostavat myös livenä.

Lee Jun Won työskenteli yhdessä Lazybonen kanssa. Miten tämä oikein tapahtui?

Jundoy: He tulivat toimeen mainiosti. He kokeilivat paljon ska punkkia ja nauttivat olostansa sitä tehdessään. Vaikka kaikki paitsi yksi jäsen ovat lähteneet bändistä, on heillä yhä mukavia muistoja.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmanne?

Jundoy: Se on ERITTÄIN SALAISTA! (nauraa) Aiomme tehdä musiikkia ja nauttia elämästä. Ja soittaa hauskoja konsertteja.

Haluaisitteko esiintyä Euroopassa tai Yhdysvalloissa lähitulevaisuudessa?

Jundoy: Meillä ei ole asiasta vielä sen tarkempaa suunnitelmaa.

Viimeisiä kommentteja lukijoillemme?

Jundoy: Kiitos. Pidättekö bul-go-gista? Kimchistä?

KoME haluaa kiittää Jundoyta ja Monky Globalia haastattelun mahdollistamisesta.