© Pastel Music

Haastattelu Caskerin kanssa


kirjoittaja: KoME-tiimi - kääntäjä: Domie

Casker on nostanut itsensä yhdeksi Korean electronica-piirien tunnetuimmista bändeistä. Saavutuksen takana on paitsi ahkeraa keikkailua ja omaperäisiä levytyksiä, myös osallistuminen suositun Coffee Prince -draaman soundtrackille. Tästä syystä KoME käytti hyväkseen mahdollisuutensa haastatella duoa.

Voisitteko esitellä itsenne niille lukijoille, jotka eivät teitä vielä tunne?

Casker: Hei, olemme elektronista loungea/pop-musiikkia esittävä duo Koreasta. Ryhmämme koostuu vokalisti Lee Yungjinista ja tuottaja Lee Junhosta. Tähän saakka olemme julkaisseet sekä neljä täyspitkää albumia että myös esiintyneet useilla kokoelmilla ja draamojen soundtrackeilla.

Kuinka alunperin tapasitte ja muodostitte Caskerin?

Casker: Loin Caskerin teknokokoelmaa varten 90-luvun puolivälissä, jolloin minä, Lee Junho, työskentelin nimen alla sooloartistina aina debyyttialbumimme Cheolgabhokseongin julkaisuun saakka. (Cheolgabhokseong = teräksestä rakennettu planeetta).

Toisesta albumista, skylabista lähtien tein töitä Yungjinin kanssa. Etsiessäni vokalistia eräs ystäväni esitteli minut Yungjinille ja näiden viiden vuoden aikana olemmekin olleet tasapainoinen tiimi.

Mistä nimi Casker tulee? Kuka keksi nimen?

Casker: Casker on muodostunut roolihahmosta nimeltä Caska, joka on peräisin japanilaisesta mangasta nimeltä Berserk. Aikoinaan olin kovastikin innostunut mangasta ja Berserk on yksi lemppareitani. Caska on kahden ääripään välillä oleva hahmo. (Kääntäjän huom: Hyvän ja pahan välillä.)

Teitä on vertailtu Clazziquaihin. Mitä ajattelette tästä? Mitkä ovat mielestänne eroavaisuutenne?

Casker: Tämän tyyppinen musiikki ei ole vielä kovin suosittua Koreassa, joten tästä vertailu. Ilmaisemme tyyliämme ja tunteitamme täysin eri lailla. Tosin me emme anna elektroniselle musiikille niin paljon painoarvoa.

Onko elektroninen musiikki tulemassa suositummaksi Koreassa? Miten näette genren tulevaisuuden?

Casker: Yleisömäärämme on kasvanut siitä mitä se oli aiemmin, mutta kasvusta huolimatta näyttää siltä, ettemme ole vielä pystyneet vetoamaan massoihin. Uskomme, että kaikista vetoavimmat tyylit ovat rajattu poppiin ja loungeen, eikä elektronisella musiikilla ole kovin suurta sijaa niihin verrattuna, toisin kuin Englannissa.

Kuinka kuvailisitte musiikkianne niille, jotka eivät ole kuunneet sitä aiemmin? Mitkä ovat kappaleidenne pääteemat ja niiden takana olevat inspiraatiot?

Casker: Jos meidän täytyisi kuvailla musiikkiamme niille, jotka eivät ole sitä aikaisemmin kuulleet, kertoisimme että heidän täytyisi keskittyä pikemminkin melodiaan ja tunneaspektiin, eikä niinkään elekronicaan. Pääteemanamme ei ole elektronica. Uskomme, että musiikkimme saa vaikutteita henkilökohtaisen surun, suhteiden ja sympatian monituisista tunteista.

Bändiin kuuluu tällä hetkellä vain kaksi jäsentä. Onko tämä koskaan aiheuttanut ongelmia? Voisitteko harkita lisäjäsenten hankkimista?

Casker: Esiintymisiä varten joudumme lisäämään jäsenten määrää, mutta äänityksissä tämä ei ole ongelma, ei vaikka meitä on vain kaksi. Yungjin on erinomainen vokalisti ja lahjakas muusikko.

Kuinka sävellätte kappaleenne? Kirjoitatteko musiikin ensin ja sitten suunnittelette lyriikat vai onko teillä jokin muu tapa säveltää?

Casker: Meillä on monia eri tapoja luoda kappaleemme, mutta yleensä kirjoitamme lyriikat ja melodian varsinaisen säveltämisen jälkeen. On ollut myös hetkiä, jolloin olemme ensin kirjoittaneet lyriikat halutessamme käyttää tiettyjä sanoja tai ilmaisuja lyriikoissamme.

Viimeisin albuminne oli nimeltään Polyester Heart. Mitä tämä nimi tarkoittaa?

Casker: Se on synteettinen sydän. Polyesteri on syntesitoitu materiaali, jota käytämme ymmärtämättä sen luonnottomuutta. Niin sillä on luonnollinen paikkansa ihmisten elämässä. Kysymys ”onko se epäinhimillinen sen ollessa luonnoton” on ajaton. Tahdoimme visualisoida sen, ja vaikka luomme musiikkimme modernin teknologian avulla, on lopputulos silti humaania ja luonnollista. Tämä ajatus on nimen takana.

Voitteko kertoa jotain tästä albumista?

Casker: Piilotettu kappale mukaan lukien on albumilla yhteensä 16 kappaletta. Pääasiassa sitä voisi kuvailla elektroniseksi popiksi, joskin loungeen perustuen siihen on upotettu myös muita musiikkityylejä. Tähän mennessä se on luonnollisin ja lempein albumimme.

Kappale Neoreul sakje on tehty yhteistyössä Wantedin Ha Dong Kyunin kanssa. Miksi päätitte työskennellä hänen kanssaan tällä kappaleella?

Casker: Olimme tuttavia jo ennestään. Mielestämme kappaleeseen sopi parhaiten miehen ääni ja hänen äänensä oli täydellinen valinta. Ha Dong Kyunin äänestä löytyy tiettyä charmia, jota korealaisilla harvoin on.

Yungjin, työskentelit Epik High’n kanssa heidän neljännellä albumillaan. Voitko kertoa tästä jotain? Kuinka työnteko sujui niinkin korkeasti profiloidun ryhmän kanssa?

Casker: Levy-yhtiö järjesti asian, emme olleet tavanneet toisiamme koskaan aikaisemmin. Sain etukäteen tietää työskenteleväni kuuluisan ryhmän kanssa, mutta käytännössä mikään ei kuitenkaan poikennut normaalista yhteistyöprojektista. Studion sisällä olimme kaikki muusikoita.

Esiinnyitte Coffee Princen soundtrackilla. Sävelsittekö kyseiset kappaleet varta vasten tätä draamaa varten? Jos ette, minkä perusteella valitsitte kappaleenne?

Casker: Emme työskennelleet pelkällä soundtrackilla, vaan myös draaman taustamusiikin parissa. Kaikki nämä kappaleet sävellettiin juuri draamaa varten – voisi sanoa, että pysyimme draaman parissa alusta loppuun asti.

Viime joulukuussa julkaisitte singlen nimeltä Real Heart. Voisitteko kertoa jotain tästä singlestä? Miksi päätitte julkaista sen digitaalisesti?

Casker: Neljännen albumimme julkaisemisesta on kulunut jo kaksi vuotta, joten halusimme antaa tämän singlen kuin pienenä lahjana kaikille odottaville kuuntelijoille. Sisällytimme singlelle kappaleita uudelta albumiltamme, sekä erikoisversion jo äänitetyistä kappaleista.

Viime aikoina monilla on ollut tapana julkaista singlet digitaalisesti. Miksi näin? Arveletteko sen oleva hyvä ratkaisu Korean musiikkibisneksen matalien myyntilukujen ongelmaan?

Casker: Digitaaliset singlet luotiin vähentämään matalien myyntilukujen aiheuttamaa riskiä. Online-musiikkiportaalien ja digitaalisten julkaisujen käyttäminen on vaihtoehtoinen tapa päästä nykyisen tilanteen yli. Emme usko, että artistit ovat kykeneväisiä ilmaisemaan itseään kunnolla vain yhdellä kappaleella kokonaisen albumin sijaan.

Musiikkivideonne sisältävät usein sangen vakuuttavia kohtauksia, kuten Nabibuinin itkukohtaus ja Goyangiwa nan ballerina. Ovatko musiikkivideonne taiteenne jatke? Kuinka päädytte näihin ideoihin?

Casker: Luonnollisestikin videot ovat jatke albumeillemme. Joskus päädymme käyttämään ohjaajan ideoita, joskus otamme osaa videoidemme tuotantoon. Viimeisteltyämme albumin keskustelemme siitä, millaisia tunteita videomme tulisi ilmaista.

Mistä työnne osasta nautitte eniten, keikoista vai studiotyöskentelystä?

Casker: Esiintymiset ovat hauskoja, mutta useimmiten työskentelemme studiossa ja pidämmekin siitä eniten. Emme ole kovinkaan ulospäinsuuntautuneita, joten studiossa tunnemme olomme mukavammaksi.

Korealainen musiikki on asteittain keräämässä suosiota sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Mitä ajattelette tästä? Haluaisitteko julkaista musiikkianne Aasian ulkopuolella?

Casker: Jos meille siunaantuisi mahdollisuus, haluaisimme julkaista myös Aasian ulkopuolella. Tiedämme, että on olemassa ulkomaalaisia, jotka pystyvät hankkimaan albumeitamme ja kuuntelemaan musiikkiamme tavalla tai toisella. Mutta siihen olisi helpompi päästä käsiksi, jos musiikkiamme pystyisi lisensoimaan ulkomaille. Olemme täynnä toivoa.

Haluaisitteko suositella lukijoillemme joitakin korealaisia artisteja?

Casker: Suosittelemme Yun Sangin koko tuotantoa.

Onko teillä suunnitelmia ulkomailla konsertoimisesta? Jos ei, missä maissa haluaisitte erityisesti esiintyä?

Casker: Haluaisimme todella kovasti esiintyä ulkomailla, jos meillä vain olisi mahdollisuus. Jossain missä elektroninen musiikkibisnes olisi suurempaa, silloin voisimme oppia erilaisia asioita. Jos mahdollisuus sen sallisi, haluaisimme ensin esiintyä Korean naapurimaissa, mutta unelmamme olisi soittaa livenä Pariisissa ja Lontoossa.

Onko teillä viestiä lukijoillemme?

Casker: Mielestämme on hienoa esitellä itsemme näin. Tulette löytämään paljon uusia tunteita, jos vain avaudutte ja kuuntelette musiikkiamme. Sitäkin parempi olisi, jos jonain päivänä pystyisimme tapaamaan. Toivomme teille kaikkea hyvää.

KoME kiittää Caskeria ja Pastel Musicia haastattelun mahdollistamisesta. Lisätietoja bändistä löytyy kokoonapanon virallisilta sivuilta.