© Tinsel-Pr

Esittelyssä: JYJ


kirjoittaja: sianface & Milith - kääntäjä: Daeki

TVXQ ei tarvitse esittelyjä. Vaikka olisit uusi k-popin tai j-popin kuuntelija, olet varmasti törmännyt tähän bändiin ja heidän vaikuttavaan diskografiaansa jo hyvin varhaisessa vaiheessa etsiessäsi uusia musikaalisia elämyksiä. He ovat Hallyu-ilmiön merkittävimpiä edustajia ja todennäköisesti menestyksekkäin korealainen poikabändi koskaan. Ympärilleen heille on kerääntynyt työlleen omistautunut maailmanlaajuinen fanikanta. He ovat myös ainoa korealainen yhtye, joka on päässyt (kahdesti) mukaan Guinness World Records -ennätyskirjaan. Viiden jäsenen uniikit äänet, komeat olemukset ja karismaattiset persoonat tekivät heistä todella tunnettuja lähes Aasian joka kolkassa. Lista heidän palkinnoistaan ja saavutuksistaan näyttää loputtomalta.

Tämän vuoksi Junsun, Jaejoongin ja Yuchunin nostama syyte SM Entertainmentia vastaan, yhtiötä joka teki heistä sen mitä he ovat, tuli kaikille faneille suurena yllätyksenä ja kaikui monien maiden tiedotusvälineissä. Syytettä seurannut skandaali ei johtunut vain siitä faktasta, että kukaan ei osannut arvata sen tulevan ja että TVXQ oli ensimmäinen bändi joka näin teki, vaan etenkin bändin aikoinaan allekirjoittamasta järkyttävästä sopimuksesta, joka sisälsi orjallisia ehtoja. Kaiken kukkuraksi, vain kolme viidestä jäsenestä ilmaisivat halunsa saada sopimusta muutettua, vihjaten bändin sisäiseen ristiriitaan. Tuhansien fanien sydän särkyi, kun he näkivät idoliensa jakautuvan erilleen, minkä jotkut ihmiset ajattelivat olevan kolmen jäsenen tai SM Entertainmentin ahneuden syytä. Muutaman käydyn oikeusjutun jälkeen asia on edelleen ratkaisematta, eikä kumpikaan osapuolista näytä olevan valmis luopumaan siitä mistä he taistelevat. Vaikka onkin helppo arvostella riidan molempia osapuolia, koko totuus ja motiivit eivät koskaan tule olemaan todella tiedossamme. Mutta tosiasia on, että bändi on erillään.

Tästä seuranneena lyhyenä jaksona monet levottomat ja hämmentyneet fanit odottivat mitä vain uutisia tilanteesta, toivoen samalla että asia voitaisiin ratkaista ja he voisivat taas nähdä lempiviisikkonsa koossa vielä kerran. Uutiset siitä, että Junsu, Jaejoong ja Yuchun perustaisivat trion nimeltä JYJ, tuli kaikille yllätyksenä. Ollessaan vielä oikeusriidoissa SM Entertainmentin kanssa, kolme jäsentä alkoi levyttää ja esiintyä, keskittäen huomionsa Japanin markkinoille. Kolmikko julkaisi ensimmäisen maxi-singlensä The… huolimatta alussa kohtaamistaan ongelmista Avexin kanssa. Avex oli karsinut JYJ:n mainostuskampanjaa siinä pelossa, ettei voisi enää rekrytoida SM Entertainmentin artisteja. Jo valmiiksi epävarmassa tilanteessa oleva JYJ kohtasi raskasta kritiikkiä julkisilta ja yksityisiltä henkilöiltä paitsi Koreassa, myös Japanissa. Silti fanit osoittivat, ettei heidän kannatuksensa horju ja juhlivat idoliensa paluuta loppuunmyydyssä konsertissa Tokyo Domessa kesäkuussa 2010. Pian tämän jälkeen uutisissa leviteltiin tietoa trion uudesta albumista.

Uutta albumia ei kehuttu vain siksi, että se tulisi olemaan JYJ:n ensimmäinen kansainvälinen julkaisu, vaan myös jäsenten saaman avun vuoksi. JYJ lyöttäytyi yhteen A-luokan yhdysvaltalaisten tuottajien, Kanye Westin ja Rodney Jerkinsin kanssa tehdessään debyyttiään The Beginning. The Beginning myi erittäin hyvin ja rankattiin viidenneksi Billboardin vuoden parhaiden albumien listalla. Julkaisua seurasi mainostusaktiviteetteja ja maailmanlaajuinen kiertue, jonka aikana JYJ vieraili Aasiassa ja Yhdysvalloissa.

Trion saama suosio jäi osittain varjoon heidän kotimaansa Korean tapahtumien vuoksi. Ottaen huomioon, että sopimusongelmaa SM:n kanssa ei ole vielä ratkaistu, SM jätti velvoitteen kolmikkoa vastaan, jossa kielletään heidän albuminsa myynti Koreassa. Lisäksi SM lähetti viralliset kirjeet Korean julkisille televisioasemille MBC:lle, SBS:lle ja KBS:lle sekä useille nettisivustoille, jotka jakavat albumeita sähköisessä muodossa, pyytäen, että he pidättäytyisivät JYJ:n suhteen, etteivät nämä saisi mahdollisuutta näyttäytyä julkisesti ohjelmissa. Tämän lisäksi KFPCAI (Korean Federation of Pop Culture and Art Industry) hyväksyi kyseisen toiminnan, vedoten siihen, että JYJ:lla voi olla negatiivinen vaikutus Hallyu-ilmiöön. Taas kerran fanit olivat ne, jotka takasivat bändin onnistuneen esiintymisen jokaisessa konsertissa kiertueellaan tuellaan, joka ei näytä laantuvan.

Vaikka JYJ:n tulevaisuus on edelleen epävarma, heidän omistautumisensa musiikkia kohtaan sekä heidän faniensa tuki varmasti vievät heitä eteenpäin. Heidän tulevia julkaisuja silmällä pitäen voimme vain toivoa, että ne saisivat suosiota ja toivoa heille kaikkea hyvää.