Kolumni: Ulzzang – kaunotar vai hirviö?


kirjoittaja: Keike

Korean kielen sana ”ulzzang” tarkoittaa kirjaimellisesti parasta naamaa ja sillä tarkoitetaan ihmisiä, joiden kasvot ovat nukkemaisen kauniit ja ovat sen tähden saaneet erinäköistä julkisuutta, pääasiassa internetissä. Ulzzang voi olla tyttö tai poika, mutta ulzzang-status täytyy ansaita. Kuka tahansa ei voi sanoa itseään ulzzangiksi, vaan tittelin eteen tarvitsee tehdä paljon työtä. Ulzzang ei niinkään ole muotisuuntaus, vaan titteli joka pitää ansaita.

Tämä aihe herättää keskustelua nykynuorten kesken; onko ulzzang oikeaa kauneutta vai pelkkää meikillä ja photoshopilla huijausta? Ennen ulzzangit panostivat enemmän meikkiin ja hiuksiin, kun taas nykyään kuvien muokkaus on helpompaa ja suositumpaa. Ulzzangin tavoite on saada mittavasti julkisuutta etenkin internetin verkostoitumissivustoilla; Koreassa ulzzangia voidaan joskus verrata jopa julkisuuden henkilöihin.

Kuinka sitten olla ulzzang? Internetin keskusteluja lukiessa käy selvästi ilmi, että jos on ”oikeasti ruma” ei ulzzangiksi ole asiaa, nimittäin jos huijaa mittavasti kuvia muokkaamalla siitä jää lähes aina kiinni. Ulkoista kauneutta siis pitää löytyä. Myös kauniit hiukset ja suuret silmät ovat plussaa, suuret ”Tiku ja Taku” -silmät kun ovat ulzzangin tavaramerkki. Meikkiä tarvitsee paljon ja mahdollisimman hyvän muokkausohjelman.

Useat ulzzangit liimaavat silmäluomiaan jotta saisivat entistä suuremmat silmät. Yläluomi liimataan kulmakarvan alapuolelle siihen tarkoitetulla luomiliimalla, jotta silmä olisi pyöreämpi ja suurempi. Myös circle-linssit ovat suosittuja, jotta silmän mustuainen näyttäisi suuremmalta. Tekoripset, valkoinen kajal ja kahden sentin meikkivoidekerros lisää nukkemaisuutta. Hiukset kiharretaan ja niihin lisätään rusetteja tai tiara. Huulia mutristetaan ja silmät levitetään apposen ammolle kuvaa ottaessa; nukkemainen naama on lähes valmis. Sen jälkeen kuvaan lisätään blurria ja valoa, ja sen jälkeen se lähetetään kaiken kansan arvosteltavaksi.

Jos huijauksesta jää kiinni, se on äärimmäisen noloa. Kasvonsa ”internet-julkkiksena” menettää varmasti lähes loppuelämäkseen, eikä ulzzang-piireihin ole enää tunkemista.

Voiko siis länsimaalainen olla ulzzang? Ei voi. Täällä tuo käsite tarkoittaa lähes samaa kuin pissis tai pyrkyri, joten jos koulussa koittaa kaverille selittää että ”Hei mä oon ulzzang” ja räpyttelee vinhasti silmiä ja mutristaa huulia, siinä leimautuu aika pahasti. Internetissä länsimaalaiset ulzzang-pyrkyrit tyrmätään ensi kättelyssä, joten meidän ”tavallisten” kannattaa jättää tämä asia niille keiltä se onnistuu. Kaikki meistä voivat toisaalta ostaa circle-linssit ja meikata ulzzang-tyyliin, mutta ei se silti ole sama asia.

Jotkut pitävät ulzzangeja jopa pelottavina; luonnottoman suuret pöllömäiset silmät, pyöreä pää ja posliininen iho saavat joidenkin ihot kananlihalle – huonossa mielessä. Nuken ja ihmisen ero on tietyssä suhteessa niin häilyvä, että se hämmentää joitakin ihmisiä. Kuvassa silmät vievät suurimman osan tilasta, ja näyttävät tuijottavan luonnottomasti kohti. Kaikille nukkemaisuus ei ole kauneutta.

Ulzzang on Koreassa hyvin tärkeä titteli sitä haluavalle. Sen eteen täytyy mainostaa itseään ja saada hurjasti julkisuutta, kunnes sen viimein itselleen ansaitsee. Pelkkä sisäinen kauneus ei kuitenkaan riitä; ulzzangit ovat hyvin tarkkoja siitä kenet joukkoonsa päästävät. Ulzzangin tarvitsee oikeasti olla söpö, ja sitä ei kaikilla luonnostaan ole. Hiustenpidennykset, silmäluomiliimat, tekokynnet, meikit, piilolinssit…

Onko se varmasti sen arvoista? Sitä jokainen meistä voi itse miettiä.