Fanwars – fanit sodassa
kirjoittaja: Dubu
Onko idolin kunnian puolustaminen riitelyn arvoista?
Vaikka meitä kaikkia yhdistää mielenkiinto ja palava into kpoppia kohtaan, emme ole näiden vuosien aikana säästyneet fanien tai kokonaisten fandomien yhteenotoilta. En myöskään usko asian muuttuvan ainakaan ihan lähitulevaisuudessa. Kiinnostus korealaiseen populaarikulttuuriin luo parhaimmillaan vahvoja kansainvälisiä ystävyyssuhteita tämän yhteisen harrastuksen parissa tutustuneiden fanien välille. Pahimmillaan eri yhtyeiden fandomit kuitenkin käyvät loputonta sanasotaa siitä, mikä artisti nyt sitten on se kaikkein paras ja suosituin. Usein tälläinen epäasiallinen käytös menee liiallisuuksiin, mikä johtaa tuhoisiin jälkiseurauksiin. Hirveän moni ei varmaankaan loukkaannu verisesti, jos joku ilmoittaa pitävänsä valkoisesta, vaikka itse suosiikin mustaa, ja joku muu taas pitää ehkä niistä molemmista. Miksi siis emme voi olla tälläisen käytöksen yläpuolella, sillä lopulta taistelemme vain saman asian puolesta.
Myönnän, että olen itsekin syyllistynyt pikkumaisuuteen ja suhtautunut epäkunnioittavasti joitakin kpop-artisteja kohtaan yksinomaan fanien suorastaan brutaaliksi mieltämäni toiminnan takia. Näitä huonosti käyttäytyviä yksilöitä tavatessa täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä vain murto-osa fanikannasta. Etenkin miespuolisista artisteista puhuttaessa tuntuu kuin kyseessä olisi jokin pyhä asia. Vannoutuneena erään miesryhmän fanina ymmärrän kyllä tälläisen suhtautumisen, mutta vain silloin kun sitä ei ole harmia muille osapuolille. SHINeen Key tiivisti mielestäni tämän asian erittäin hyvin: ”Unelmani ei ole tulla parhaaksi, vaan sellaiseksi joka en häpeä olla”. Meidän pitäisi ottaa idoleistamme mallia ja toimia niin, ettemme häpäise itseämme tai muita, vaikka se kirkkain mitali jäisikin sitten saamatta.
Realistisin syy fanimittelöilmiölle lienee puhdas ja vilpitön halu suojella ihannoimiaan ihmisiä, mikä on täysin luonnollista, sekä hyväksyttävää. Siitä huolimatta kaikki loukkaavat tai provosoivat mielipiteet voi pitää omana tietonaan ja siten säästää suuren määrän ihmisiä turhalta mielipahalta ja tappelulta, joka ei johda mihinkään. Kaiken lisäksi on hyvä pitää mielessä, että eiväthän artistit itsessään kostu fanien välisistä konflikteista yhtään, eivätkä he myöskään kuluta energiaansa olemalla alati toistensa kurkuissa kiinni. Vaikka mitä ikinä tekisitkään, idolillesi olet aina vain se yksi tuhansista ja miljoonista muista. Ystävällisellä käytöksellä sen sijaan voit ilahduttaa ihmisiä ympärilläsi, hankkia idolillesi uusia faneja sekä luoda myönteisen kuvan omasta fandomistasi. Se jos mikä on esimerkillinen tapa osoittaa kiintymykstä idoleillesi.
Konserttiyleisö pirstaloituu tunnelman kustannuksella
Omista kokemuksistani aiheeseen liittyen voisin mainita erään hivenen epämieluisan asian, joka tapahtui kesällä SMTOWN 2011 -konsertissa Pariisissa. Tunnelma oli erittäin hyvä, lukuun ottamatta tunteja kestänyttä tönimistä hullaantuneiden fanien keskellä ja lähes pakottavaa tarvetta turvautua itsekin kyynärpäätaktiikkaan. Istuinpaikkani konserttisalissa oli parin Super Juniorin fanin (joka siis itsekin olen) ja parin miespuolisen SNSD:n fanin välissä, eikä siinä mitään. Konsertin alkaessa virallisesti tunnelma oli todellakin katossa ja maailma suoraan sanottuna räjähti, kun Super Junior tuli lavalle. Lienee ilmeistä, että itsehillintäni oli miinuksen puolella sinä hetkenä, joten hypin, huusin täysillä ”oppa saranghae” (ja muuta järkevää), heilutin valotikkua ja toteutin kaikkea muuta fanitytölle ominaista aktiviteettia. Sitten kuulin vierestäni naurua ja kun vilkaisin äänen suuntaa näin ne miespuoliset SNSD-fanit matkimassa liikkeitäni ja huutojani. Heistä oli nähtävästi hulvattoman hauskaa pilata viattoman tyttösen siihen astisen elämän suurin hetki pilkkaamalla tätä. Sitten kun tuli SNSD:n vuoro, nämä kyseiset miehet karjuivat aivan kikseissä, eivätkä hirveästi peitelleet intoaan. Hetkinen, juuri tästähän minutkin äsken tuomittiin?
Oli varsin suuri pettymys huomata, että aikuiset ihmiset käyttäytyvät tällä tavalla. Vaikkei pitäisikään kaikista esiintyjistä, voisi silti osoittaa edes hieman kunnioitusta. Mainittakoon, että osa lähellä olevista Super Junior -faneista istui alas ja sammutti valotikkunsa, hieman mielenosoituksellisesti, aina kun tuli SNSD:n vuoro esiintyä. En hyväksy epäkohteliasta käytöstä myöskään omalta fandomiltani ja on kovin harmillista olla itse todistamassa tälläisen tapahtuvan.
Inhokkijäseniä löytyy jopa omasta suosikkiryhmästä
Saman fandomin sisällä tapahtuvat selkkaukset ovat asia erikseen. Kaikkein huvittavinta on mielestäni se, että eri ryhmien jäsenet pitää usein laittaa tarkkaan arvojärjestykseen. Tämän luokittelun pohjalta saattaa muodostua niitä vähemmän pidettyjä jäseniä, vaikka ilman heitä koko yhtyettä ei välttämättä edes olisi olemassa. Yleisenä huomautuksena haluaisin sanoa, että vaikka kpop onkin ulkonäkökeskeistä, ei fanien tarvitsisi sitä olla. Jonkun henkilön liioiteltu ”boikotoiminen” kertoo yleensä enemmän siitä itse boikotoijasta kuin epäsuosion uhrista. Usein näissä kpop-ryhmissä on vahva yhteishenki, jota jäsenten jatkuva eriarvoistuminen fanien, ja sitä myöten mahdollisesti kustannusyhtiöidenkin toimesta, voi vahingoittaa. Toisin sanottuna äärimmäisyyksiin menevä oman idolin puolustaminen ja toisten mollaaminen kääntyy vain tekijää itseään vastaan.
Fandomin jakautumisesta voisi mainita EXO:n ja Super Juniorin fanit, joiden välille syttyi käytännössä tulitaistelu jo ennen EXO:n debytointia. Kiivas keskustelu johtui siitä, että SM Entertainment oli muodostanut aivan uuden ryhmän, jonka tarkoituksena olisi ”korvata vanha uudella.” Tästä syntyi ehkä hieman vääristynyt kuva siitä, että Super Junioria ollaan syrjäyttämässä. On totta, että osa ELF:eistä (eli Super Junior -faneista) hylkäsi entisen suosikkinsa ja siirtyi fanittamaan EXO:a, mikä taas aiheutti sen, että moni muu ELF alkoi vihata EXO:a entistä enemmän. Olen itse sitä mieltä, että kustannusyhtiöt välittävät käytännössä vain rahasta eivätkä ole kovin kiinnostuneita fanien välisistä asioista (kunhan niistä ei ole haittaa bisnekselle). Näin ollen konflikteja on tietenkin vaikeampi välttää, mutta musiikista puhuttaessa kyse on kuitenkin lähes aina makuasioista ja -eroista.
Voi vain toivoa, että tulevaisuudessa fanit toimivat hieman viisaammin kuin mitä itse olen saanut todistaa näiden vuosien aikana.