© KoME Suomi, Hanna-Riikka Kontinaho

Esittelyssä Pieni kimchikirja


kirjoittaja: Hanna

”Onpa se pieni!” oli ensimmäinen ajatukseni, kun näin Tuulia Niemi-Nikkolan kirjan Pieni kimchikirja (Mirri Creative, 2017). Mutta eipä sillä koolla väliä, kunhan sisältö on kunnossa!

Kirja, tai ennemminkin kirjanen, on kooltaan vain söpöt 10,4×14,8cm, mutta on peräti 43 sivua laaja teos. Kirjanen ”tarjoilee kimchin historiaa ja kimchireseptejä tiiviisti ja hauskasti”. Se on värillinen ja kuvitettu sekä valokuvin että maalauksin. Ulkoasultaan kirja on selkeä ja miellyttävä.

Tuulia Niemi-Nikkola aloittaa kertomalla kimchin historiasta Etelä-Koreassa. Niillä sivuilla pääsi oppimaan jotain uutta. Sitten on ensimmäinen resepti, ja sen perään tietoa kuinka kimchin raaka-aineet ja maku eroavat Koreassa alueittain. Seuraavaksi esitellään korealaisten kesärullien teko-ohje ja sukelletaan hieman kimchin kemiaan. Kimchihän sisältää muun muassa paljon terveellisiä maitohappobakteereita. Sitten on jälleen yksi resepti ja vihdoin päästään itse asiaan, eli kimchin valmistamiseen, eli kimchaamiseen. Kaikki tämä on kirjoitettu hyvällä suomenkielellä ja mielenkiintoa ylläpitäen.

Luin Pienen kimchikirjan noin puolessa tunnissa läpi. Mieleeni jäi kuinka suuressa arvossa kimchiä pidetään Koreassa, ja että miten sitä on helppoa valmistaa itsekin ilman turhia paineita. Kirjassa olikin kaksi ehkä tunnetuinta kimchireseptiä ja kolmen muun ruuan reseptiä, joihin kimchiä voi käyttää.

© KoME Suomi, Hanna-Riikka Kontinaho

Otinkin tilaisuudesta vaarin ja ryhdyin tekemään Baechu kimchiä, eli kiinankaalikimchiä, kirjan ohjeen mukaan. Olen tehnyt kimchiä kerran aiemmin, joten en ollut huolissani vaikka jouduinkin käyttämään reseptiä hieman soveltaen. Pienen tuppukylän kaupasta kun ei saa esimerkiksi retikkaa tai vihersipulia, puhumattakaan korealaisesta chilimurskasta. Korvasin retikan porkkanalla kuten edelliselläkin kerralla ja vihersipulin miedolla punasipulilla. Chilimurskaksi valitsin sitä mitä kaupan hyllystä löytyi. Vaihtoehtoisista aineksista olisi voitu toki mainita kirjassa itsessäänkin. Kirjan ohjeiden mukaan sitten liotin kaalit, valmistin maustetahnan, maustoin lionneet kaalit ja jätin ne kypsymään. Nyt vain odottelen lopputulosta! Resepti oli selkeä ja helppo käyttää.

Surkeana kokkina olen aina hieman arastellut tehdä aasialaisia ruokia, koska pelkään niiden maun jäävän kauas autenttisuudesta. Pieni kimchikirja kuitenkin auttoi ymmärtämään, että esimerkiksi kimchin tekotapa vaihtelee niin paljon Koreassakin, ettei mausta kannata olla huolissaan. Valmistusmetodi on tärkeämpi, ja kunhan se maittaa itselle.

Pieni kimchikirja on teos, joka tarjoaa tietoa Etelä-Korean kansallisruuasta kompaktisti. Mikäli kirjan ainoa miinuspuoli minun mielestäni oli korealaisten sanojen outo tavutus, niin se lienee hyvää luettavaa Koreasta, Korean kulttuurista ja kenelle tahansa ruuasta kiinnostuneelle. Ei siis muuta kuin lukemaan ja kimchaamaan!

© KoME Suomi, Hanna-Riikka Kontinaho

Arvostelukappaleesta kiitos kustantaja Mirri Creativelle. Kirjan voi tilata verkosta esimerkiksi Bookysta, Suomalaisesta tai Prisman verkkokaupasta.